Sebastian Hess, som haft sitt skivbolag vilande i många år, har bestämt sig för att veva igång maskineriet igen. Detta enbart för att jobba med en ny artist: Kesti Hansette. Zero Magazine blev självklart nyfikna, både på Sebastians nystart och sångerskan ifråga, och ställde några frågor.

Hej, Sebastian! Strax efter sekelskiftet grundade du Wonderland Records och släppte skivor med elektroniska akter som Universal Poplab, Thermostatic och Emmon. Sedan blev det tyst om skivbolaget i många år. Hur kommer det sig att du blev sugen på att släppa musik igen?
– Efter att ha jobbat mycket med musiksläpp från 2004 och tio år framåt kände jag mig ganska nöjd med den biten och började istället ägna mer tid åt konsertarrangemang. Men då jag har mycket kontakt med musiker och skivbolagsfolk blir jag ständigt påmind om hur mycket bra musik det finns där ute. När jag fick höra några låtar som Kristina Hanses från Rättvik snickrat ihop, så kände jag direkt att det var något jag skulle vilja jobba med. Så jag hörde av mig till henne och resultatet av vårt samarbete blev en EP under namnet Kesti Hansette.
Kan du berätta lite mer om projektet?
– Om man vill ha en musikreferens, så ligger det nära till hands att jämföra Kesti Hansette med Lykke Li. Den första EP:n är släppt och under sommaren kommer ett antal remixer, bland annat från Azure Blue. I augusti kommer EP nummer två och efter det hoppas vi hinna med även en tredje och en fjärde innan året är slut.
Då vänder vi oss till Kristina. Tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Vem är egentligen Kesti Hansette?
– För mig är Kesti Hansette ett sätt att börja om på mina egna villkor. Det är elektroniskt, melodiöst och stundtals rått, men alltid drivet av känsla och rytm. Kesti är inte en mask, utan tvärtom som att jag äntligen tagit av mig en.
Vad har du gjort tidigare?
– Jag har släppt musik under namnet Kristal and Jonny Boy, en popduo där scenuttrycket blandade modern dans, teater och musik. Vi turnerade mycket och la stor vikt vid det visuella, som ofta var färgstarkt, kroppsligt och gränsöverskridande. Parallellt har jag stått på både dans- och teaterscener, såväl själv som i olika konstellationer. De senaste åren har jag också jobbat med ett dansande musikalbum som hade premiär på Dalateatern 2022.

Vad inspireras du av?
– Jag fascineras av kroppens funktioner och rörelse: andningen, rösten och nervsystemet. Jag dras till det som rör sig på gränsen mellan eufori och vemod och dansen är en naturlig del av mitt uttryck. Musikaliskt är jag präglad av åttiotalets elektroniska scen och nutida klubbproducenter, men har samtidigt en dragning till det avskalade, akustiska sjuttiotalet. Visuellt påverkas jag av sportestetik, minimalism, retrofuturism och brutalism. Alltså av former som både kan vara hårda och mänskliga på samma gång.
Zero Magazine har fått en exklusiv förhandslyssning på Azure Blue-remixen av Kesti Hansettes ”Bluest Darkness”, som släpps på alla digitala plattformar den 30:e maj. Ni hör den här!