Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa elektropop. Nu har de ett nytt album på gång och kommer till Sverige för en spelning i Helsingborg. Zero Magazine har pratat med  Andy Krüger i Melotron. 

Hej, Andy, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Låt oss börja med att prata lite om er kommande konsert i Helsingborg. Vad kommer ni att bjuda den svenska publiken på?
– Vi ser verkligen fram emot Helsingborg och kommer att spela både gamla publikfavoriter och helt nytt material. Det blir allt från nittiotalslåtar till ett par överraskningar från vårt kommande album, Dynamika. 

Vad har ni för bild av Sverige och musikscenen i Skandinavien? 
– Jag har besökt Sverige många gånger och tycker verkligen om naturen och människorna. Det är ett land jag skulle kunna tänka mig att bo i! Den svenska musikscenen känns levande och bland de elektroniska banden har vi många vänner, som vi uppskattar och har stor respekt för. 

Låt oss göra en liten tillbakablick. Ni tog era första musikaliska steg för ungefär tjugofem år sedan i Neubrandenburg, femton mil norr om Berlin. 
– Det stämmer. Vi växte upp i en småstad i gamla Östtyskland, där det inte fanns någon alternativ musik, så vi hade aldrig kunnat föreställa oss att en dag resa runt i världen och spela på klubbar i andra länder. Men nu har det varit vår tillvaro i ett kvarts sekel och vi känner oss väldigt priviligierade! 

Mellotronen är ett fascinerande instrument, som använts av fina band som The Beatles, Orchestral Manoeuvres in the Dark och The Smashing Pumpkins. Kan du berätta lite om ert bandnamn och vilken relation ni har till mellotroner? 
– När vi började göra musik kallade vi oss The Vermin, men när vi gick över till tyska texter behövdes ett namnbyte. Melotron kändes rätt och instrumentet har fyllt en viktig funktion i vår musik. Det har en vacker och melankolisk klang, som passar vårt sound perfekt. 

Hur ser era musikaliska rötter ut och vilka andra artister har inspirerat er?
– Vi växte upp med Depeche Mode och Kraftwerk, men numera hämtar vi inspiration från alla möjliga håll. Pop, rock, klassiska kompositörer och den senaste klubbmusiken. Vi har aldrig varit intresserade av att tillhöra en viss scen eller subkultur, utan försöker vara så öppna och fördomsfria som möjligt. Vi har både turnerat med Blutengel och uppträtt på samma festivaler som stora schlagerartister. För oss är musik synonymt med frihet, så varför sätta upp regler eller avgränsningar?

Hur skulle du beskriva Melotrons sound? 
– Elektroniskt, popigt, melodiskt, melankoliskt och stundtals ilsket. 

2007 var ni med i den tyska musiktävlingen Bundesvision Song Contest och nådde stor popularitet med låten “Das Herz”. Vad betydde det för er karriär?
– Självklart gynnade det oss att vara med i ett tv-program som sågs av miljontals tittare. Det öppnade nya dörrar och vi fick möjlighet att spela på stora festivaler över hela Tyskland. Nu blev vi ändå inte superstjärnor, men det är inget som tynger oss. Tvärtom känner vi oss tacksamma över allt spännande vi fått uppleva med Melotron på en lite mer småskalig nivå.

Ni har släppt åtta album. Har du några personliga favoriter?
– Jag är stolt över alla skivorna, men om jag ska välja en som var extra viktig för oss, så blir det Weltfrieden. Den plattan gjorde att vi togs på allvar i musikvärlden och innehåller undergroundhits som “Brüder” och “Gib mir alles”, som är publikfavoriter än idag. Men jag är väldigt nöjd med vårt kommande album, Dynamika, också. 

Kan du berätta mer om Dynamika? Går ni i någon ny musikalisk riktning? 
– Albumet är ett av våra mörkaste hittills. Visst finns det ett par poplåtar på det, men den dominerande känslan är djup melankoli. Skivan innehåller även ett gästspel från In Strict Confidence på låten “Null”, som bidrar till stämningen. Gissningsvis släpper vi Dynamika efter sommaren. Det känns som en typisk höstplatta. 

Vill du, avslutningsvis, hälsa era fans i Sverige något?
– Jag önskar alla Zero Magazines läsare en fortsatt fin vår. Självklart hoppas jag träffa så många som möjligt av er i Helsingborg i början av juni!

Fredagen den 7 juni uppträder Lejonhjärta, Kaos! och Melotron på Charles Dickens i Helsingborg. Läs mer om eventet här. 

Mer information om Kaos! här och Lejonhjärta här

Införskaffa biljetter här

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Blutengel – coverskiva på gång, först ut “Nobody’s Diary”

Tyska Blutengel, med Chris Pohl i spetsen, tittar tillbaka på åttiotalet på sin kommande skiva.  …