Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, kalkon, får och till och med häst – är lätt att hitta i alla livsmedelsbutiker. Men vilket kött är det populäraste valet för svenskar? Och är det mycket – jämfört med andra länder och med tidigare år?

Vi går in på vilken typ av kött som svenskar konsumerar mest, svenskar som väljer bort kött helt och hållet och hur det egentligen ligger till med kött, hälsa och klimatpåverkan.

Det mest konsumerade köttet i Sverige

Köttet svenskar äter mest av är griskött. Kött från grisar är också det billigaste köttet i Sverige. Köttfärs har ofta griskött blandat ihop med nötfärsen, och många av de pålägg som finns att välja mellan är baserade på griskött.

Informationen är baserad på Jordbruksverkets undersökning om köttkonsumtion som även inkluderar information om hur Sveriges köttkonsumtion rankas globalt. Sverige kom på 6:e plats (kg kött per capita) av de länder som var med på listan – detta var inte alla länder i världen. Vi hamnade efter bland annat USA, Argentina och Brasilien.

Hur ohälsosam är köttkonsumtionen?

Är det berättigat att många hälsofokuserade dieter utesluter kött?

Delvis. Det är sant att en nyttig diet ska innehålla mycket växtbaserad mat. En undersökning i 2021 visade att 9 % av svenskar utesluter kött helt från dieten, men man kan ha en hälsosam diet och ändå äta kött regelbundet.

Kött innehåller viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Zink, järn, essentiella fettsyror och B12, till exempel. Kött är dessutom en källa till protein som kan vara svår att ersätta – särskilt om man tränar. Det negativa med köttkonsumtion kommer mest från att kött ofta är i hög grad bearbetat. Bearbetat kött är kopplat till cancer och hjärtsjukdomar.

Om du väljer att ha kött som en del av din diet är det bäst att välja svenskt kött där det är möjligt. Vitt kött – såsom kyckling och kalkon – är också i regel hälsosammare än rött kött som det från nöt, gris och får. Fisk är självklart också ett utmärkt val. Kan du undvika kött som är mycket bearbetat och kommer från djur som bor i en onaturlig miljö är detta en bra start.

Andra trender inom matinköp

Något som är intressant att se, och mycket positivt både från ett miljö- och hälsoperspektiv, är att allt fler svenskar väljer att köpa svenskt kött.

En av de största trenderna som man har märkt av under de senaste åren är att e-handel blir allt vanligare när det gäller matinköp. Alla stora kedjor, som Ica, Coop, Hemköp och Willys erbjuder hemleverans.

Självklart är det inte bara matinköp som blivit vanligare att göra online. Med koronakrisen kom en våg av digitalisering som gjorde att allt möjligt blev vanligare och enklare att göra online – från att spela på online mobilcasino till att köpa kläder – och till och med terapisessioner. Att en del väljer att spela eller handla online istället för att köra till en byggnad är också positivt för miljön.

Slutsats

Alla vet att vi bör minska köttkonsumtionen. Hög köttkonsumtion har många negativa effekter på miljön, och i vissa fall hälsan, och även om nära en tiondel av svenska befolkningen har valt att avstå från att äta kött är köttkonsumtionen mycket högre än den behöver vara. Att fler och fler svenskar väljer svenskt kött är dock mycket positivt både för den allmänna miljön och från ett hälsoperspektiv, samt att man minskar matsvinnet.

Digitalisering – som när man e-handlar livsmedel eller besöker svenska casino på nätet i stället för fysiskt – kan också vara positivt för miljön.

För att vi ska ha en chans att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål måste dock stora ändringar ske gällande både köttkonsumtion och mejeriprodukter – inte bara i Sverige, utan även globalt. Det sker inte snabbt nog, men vi ser att köttkonsumtionen i Sverige fortsätter på väg nedåt i långsam men stadig takt.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En Ipad och två Iphones på ett bord.

Surfplattor och Smartphones – För och Nackdelar för Online Casinospel

I en digital värld full av valmöjligheter kan det kännas svårt att fatta rätt beslut. …