Vogon Poetry och SCALA omtolkar Radioheads “Street Spirit (Fade Out)”

1995 släppte Radiohead det imponerande albumet The Bends, som visade att de var på väg mot en lysande framtid.

Albumet genererade ett flertal starka singlar, som ”My Iron Lung” och ”Just”, men den låt som gjorde det starkaste intrycket på musikvärlden var vackra ”Street Spirit (Fade Out)”.

Radioheads låtskrivare och sångare, Thom Yorke, berättade att ”Street Spirit” var inspirerad av såväl ett annat fint band, närmare bestämt R.E.M, som Ben Okris prisbelönta roman ”Den omättliga vägen”, som i parallella berättelser visar både en mytisk andevärld och en materiellt mänsklig dylik. 

I senare intervjuer har Thom Yorke beskrivit ”Street Spirit (Fade Out)” som en av de Radioheadlåtar han är mest stolt över. Ett så mäktigt stycke musik har naturligvis omtolkats av kollegor. 

Å ena sidan gjorde The Darkness en rockig version med energifylld falsettsång.

Å andra sidan närmade sig den sofistikerade mästaren Peter Gabriel låten med försiktighet och stort musikaliskt kunnande. 

Nu har det Göteborgsbaserade elektropopbandet Vogon Poetry, med hjälp av Peter och Helena från SCALA, gett ”Street Spirit (Fade Out)” en elektronisk kostym. Roger Tell berättar:
– Jag hade egentligen bara tagit till mig “Creep” innan min son började spela Radioheads låtar på gitarr och visade mig deras låtskatt. Jag har fortfarande lite svårt för deras arrangemang, men jag har lärt att se bortom det och hittat fantastiska juveler. Första tanken var att göra en cover av “No Surprises”, då det är låten som både min son och jag spelar på gitarr, men så råkade jag fångas av “Street Spirit” och fullkomligt älskade slingan som går genom låten och kände att den skulle göra sig fantastiskt i en Vogon Poetry-tolkning. Jag tycker vi har fått till en version som är ganska olik originalet, men som ändå behåller känslan och mörkret, om än i en mer elektronisk skrud.

Ni hör covern här och har framöver möjlighet att uppleva både Vogon Poetry och SCALA live. Den 12.4 i Helsingborg och den 13.4 i Göteborg.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Rock & Roll Hall of Fame

Vem väljer du till Hall of Fame?

Dags att rösta.