Agent Side Grinder på Manifestgalan i Norrköping 2024

Agent Side Grinder segrar igen på Manifestgalan 2024 – tredje gången gillt!

I tuff konkurrens tog Agent Side Grinder för tredje gången hem priset “Årets synt” på Manifestgalan, som i år hölls på Arbis salonger i Norrköping.

– Vi hade inte räknat med här, säger en glad Emanuel Åström till Zero Magazine som var på plats.

Manifest är det årliga musikpriset som delas ut till artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag. Bakom står SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter), och juryns medlemmar består av journalister, arrangörer och andra personer som på olika sätt är verksamma i musikbranschen.

Prisgalan har fungerat som grogrund för ett brett spektrum av artister genom åren, och exempelvis Timbuktu, Marit Bergman, The Knife, First Aid Kit, Ghost, och Cherrie har vunnit priser tidigt i sina karriärer.

Konferens med systerorganisationer

Sammanlagt 496 albumproduktioner och 145 musikvideos har bedömts inför årets prisutdelning – ett gott tecken på att independentscenen lever och frodas.

För första gången anordnade även arrangörerna en Independent label conference tillsammans med systerorganisationerna i Danmark, Norge och Finland. Även det ett gott tecken inför framtiden för oberoende artister i Norden.

Förra året firade Manifestgalan 20 år och inledde samtidigt en ny tradition att genomföra galan ambulerande till olika städer i Sverige, och i år hölls den alltså i Norrköping.

– Inget är som livemusik och framför allt i den här härliga lokalen, jag fucking älskar Arbis, utropade Eva Karman Reinhold  som ledde kvällen tillsammans med Mats Hammerman.

”Extremt tuff lineup”

Med motiveringen ”För ett mörkt, monotont och minimalt album levererat med bandets unika nerv och närvaro” tog Agent Side Grinder hem priset för Årets synt för albumet Jack Vegas. Detta i hård konkurrens, då övriga nominerade var Stilla Havet, Red Cell och The Mobile Homes.

– Det var en extremt tuff lineup, vi hade inte räknat med här, säger sångaren Emanuel Åström efter prisutdelningen och öser lovord över de mednominerade.

Bandet vann priset även 2013 och 2015, men det var innan Åströms tid som medlem.

– Jag tror ingen skriver med tanke på vad andra ska tycka men lite sådan här bekräftelse är alltid jätteroligt, fortsätter han innan han går vidare till sidorummets minimala scen för att se Stilla Havet göra en intim spelning.

Årets punk gick till Stockholmsbandet DULL för albumet Dive Deep Down, som juryn kallar ”ett lysande debutalbum som bjuder på melodiskt skrammel, driv och distade 90-talsgitarrer”.

Jelassi på Manifestgalan 2024.
Jelassi – Foto: Henrik Perälä

Rapparen Jelassi prisades dubbelt med Årets hiphop och Årets textförfattare för albumet Dom har bara gett mig ett namn, ”årets mest välproducerade och konceptuella svenska hiphopalbum”, enligt juryn.

Boko Yout på Manifestgalan 2024
Boko Yout – Foto: Henrik Perälä

Årets nykomling blev Boko Yout med EP:n As seen on TV, med motiveringen ”Med sina säregna dramatiska monologer, vandrande rytmer och med en EP i bagaget har vi bara skrapat på ytan för vad denna nytänkande afro grunge-guru kan åstadkomma”.

Hela vinnarlistan finner du här: https://manifestgalan.se/2024/vinnarna-manifestgalan-2024/

Om Henrik Perälä

Kolla även

Agent Side Grinder - Alkimia, omslag

Agent Side Grinder – Alkimia

Sedan debutalbumet Hardware och liveplattan som kom ut året efter den, har sången blivit mycket …