En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar genom högtalarna. Ballader har förmågan att beröra oss på ett sätt som få andra musikgenrer kan. De berättar berättelser, väcker känslor och tar oss med på en resa.

Vem kan inte motstå Guns ´N Roses November Rain, eller Pearl Jams “Black”, de är oemotståndliga och kommer att vara med oss i generationer. I den här artikeln kommer vi att presentera några av de bästa balladerna genom tiderna, helt utan i ordning.

With or Without You – U2

Enligt många fans var det först 1987 som U2 på allvar började skriva ballader. “With or Without You”, bandets första singel från albumet “The Joshua Tree”, gav dem deras första listetta i USA och har sedan dess varit en ständig del av deras setlist. Låten handlar om en komplicerad kärleksrelation med distinkta bas gånger och trumkomp. Därtill har flera andra artister gjort sin version av låten, inklusive Johnny Cash, Sinead O’Connor och Miley Cyrus.

Hey Jude – Beatles

Hey judy släpptes som singel 1968, förmodligen långt innan många av oss var födda, men vi hörde våra föräldrar spela låten och vi hör den fortfarande spelas i dag. Totalt har den spelats över 82 miljoner gånger på Spotify. Låten skrevs som en tröst till John Lennons son Julian under hans föräldrars skilsmässa. Den är också unik eftersom det är den enda Beatleslåten som spelades in med åtta spår.

Nothing Else Matter – Metallica

Kanske en av de bästa metallicalåtarna genom tiderna. Låten hittar du på albumet med bandets namn “Metallica”, och skrevs av sångaren och rytmgitarristen James Hetfield. Den släpptes 1992 och har samlat på sig flera certifieringar. Nothing Else Matter nådde topp 10 på flera europeiska listor, inklusive en första plats i Danmark. I USA hamnade låten nummer 11 som bäst på Billboard Mainstream Rock Tracks-listan och nummer 34 på Billboard Hot 100.

November Rain – Guns N ‘Roses

Guns N ‘Roses är ett band med kultstatus, och vi skulle kunna nämna flera ballader som bandet har producerat, men om vi ska välja en, så måste det nog vara November Rain. Låten släpptes 1991, och är inspirerad av Elton John, och är den tredje singeln från albumet “Use Your Illusion”. Axl Rose tillbringade åtta år med verket. Albumet är fortfarande ett av de bästa Guns N ‘Roses skapat, så bra att du hittar till och med spel som spelar låtarna. Du kan till exempel spela på casino utan svensk licens för att spela Guns N ‘Roses slot, eller om du är ett fan av Guitar Hero, då hittar du flera låtar i spelet, inklusive November Rain.

Freebird – Lynyrd Skynyrd

För att tycka om denna låt behöver du inte vara sjuttiotalist, även fast låten släpptes 1974. Den är komprimerad av Allen Collins och Ronnie Van Zant och är över 6 minuter lång. Freebird handlar om frihet och oberoende, och att bryta sig loss från sociala normer. När den började spelas blev låten en hit med en gång och klättrade till plats 19 på Billboard Hot 100-listan. Än i dag spelar Lynyrd Skynyrd låten på alla sina konserter.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …