Sam Smith vs Tom Petty

Covers och samplade melodier från de senaste decenniet

Musik finns överallt, i hissen, när du sitter i telefonkö och i de casino-spel du spelar. Musik har också en anmärkningsvärd förmåga att utvecklas och återuppfinna sig själv, ofta genom covers och samplade melodier. Under det senaste decenniet har artister visat upp sin kreativitet genom att sätta sin egen unika snurr på klassiska låtar eller införliva utdrag av befintliga melodier i sina egna kompositioner.

Låt oss ta en närmare titt på några av de mest minnesvärda covers och samplade melodier från de senaste 10 åren som har fängslat publik över hela världen.

“Blurred Lines” av Robin Thicke feat. T.I. och Pharrell Williams (2013)

Denna toppträff väckte kontroverser på grund av dess rättegång om upphovsrättsintrång som involverade dödsboet efter Marvin Gaye. Låten visade sig ha likheter med Gayes “Got to Give It Up”. Trots de juridiska striderna förblir “Blurred Lines” ett catchy och inflytelserik spår som visar upp kraften i sampling i modern musik.

“Stay with Me” av Sam Smith (2014)

Sam Smiths själfulla tolkning av “Stay with Me” fick stor hyllning och kommersiell framgång. Låten blev dock granskad för dess likheter med Tom Pettys “I Won’t Back Down”. Till slut nådde Smith och Petty en överenskommelse om att kreditera Petty och Jeff Lynne som medförfattare. Trots kontroversen står “Stay with Me” som ett bevis på den känslomässiga effekten av välgjorda låtar.

“Someone Like You” av Adele (2011)

Adeles vackra tolkning av “Someone Like You” fick djupa resonans hos lyssnare över hela världen. Låtens enkla pianomelodi och råa sång fångade smärtan av hjärtesorg perfekt. Även om Adeles version står på sina egna meriter, är det värt att notera att melodin har likheter med refrängen i “Broken Strings” av James Morrison med Nelly Furtado.

“Old Town Road” av Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus (2019)

“Old Town Road” blev ett kulturellt fenomen när det släpptes, och blandade inslag av country och hiphop på ett sätt som tilltalade en bred publik. Låten samplar särskilt ett banjoriff från spåret “34 Ghosts IV” av Nine Inch Nails, som visar upp mångsidigheten i sampling över olika genrer.

“Rolling in the Deep” av Adele (2010)

En annan låt av Adele är “Rolling in the Deep”, hennes kraftfulla sång och själfulla leverans tog låten till toppen av listorna världen över. Låtens smittande refräng och känslomässiga djup slog an hos lyssnare i alla åldrar. Intressant nog har melodin i refrängen likheter med 1976-låten “Gonna Make You a Star” av David Essex.

“Uptown Funk” av Mark Ronson feat. Bruno Mars (2014)

“Uptown Funk” dominerade etern med sitt smittande beat och retroinspirerade sound. Låten hämtar inspiration från klassiska funk- och R&B-låtar, och hyllar det förflutnas musik samtidigt som den sätter en modern snurr på den. Dessutom påminner hornriffen i “Uptown Funk” om 1980-hiten “Oops Upside Your Head” av The Gap Band.

“Shallow” av Lady Gaga och Bradley Cooper (2018)

“Shallow” fängslade publiken med sin känslomässiga intensitet och skyhöga sång. Låten, med i filmen “A Star Is Born”, visar upp Lady Gagas kraftfulla röst och Bradley Coopers överraskande sångtalang. Medan “Shallow” är en originalkomposition, har dess melodi likheter med låten “Baby Can I Hold You” från 1999 av Tracy Chapman.

Sammanfattning

Dessa covers och samplade melodier tjänar som ett bevis på musikens varaktiga kraft att överskrida gränser och koppla samman människor över generationer. Oavsett om det handlar om att omtolka klassiska låtar eller att införliva element av befintliga melodier i nya kompositioner, fortsätter artister att tänja på gränserna för kreativitet och innovation i musikens värld.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …