Wednesday , July 24 2024

Både Pet Shop Boys och Francesca e Luigi besjunger ensamheten

1991 släppte Mauro Scocco ”Till dom ensamma” för att lyfta fram de människor som har svårt att komma in i sociala sammanhang.

Snarlika melankoliska teman har nu besjungits två gånger den senaste veckan. 

Först släppte Pet Shop Boys ”Loneliness”, med tillhörande gripande video, som aptitretare från deras kommande fullängdare, Nonetheless.

Av en händelse som liknar en tanke följer nu Göteborgs mest glamorösa italo disco-ambassadörer, Francesca e Luigi, i sina förebilders fotspår och ställer frågan ”Are You Lonely?”

Duon bjuder i vanlig ordning på välprogrammerade beats och snygga syntslingor. Luigi, alias Martin Permer, berättar om hans och Jessica Brannefors ambitioner: 
– Vi hade bestämt oss för att spelningen på BeatboxGbg 2022 skulle bli det sista vi gjorde. Jag var nämligen rätt slut efter Dirty Disco-albumet. Men efter den lyckade spelningen sa jag, i någon sorts rus, till skivbolagschef Niclas Blyh att nästa album bara ska släppas som CD. En vecka senare, när jag påminde honom, visade det sig att han trodde att jag bara skojat. Men det hade jag inte. Vid den tidpunkten var jag helt betagen av Mylene Farmers musik. Jag gillade att låtarna var starka i sig, utan att behöva skrika: ”Lyssna på mig nu! Jag är spännande!”  Detta ledde till mitt beslut att inte använda rak bastrumma – four in the floor, discobastrumma – utan istället fokusera på melodi, poppigare rytm och ärliga texter.

Ni hör ”Are You Lonely?” här. I vanlig ordning har ni Sveriges främste expert på discofierad och välpolerad elektronisk pop. Niclas Blyh, att tacka för släppet.  

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Ankomst: tillbaka med ny singel och SCALA-remix

Den elektriska popduon Ankomst, alias Mikael och Jenny från Göteborg, har sedan sitt debutalbum för …