Wednesday , July 24 2024

Linda Jo Rizzo – elektronisk discodrottning på Sverigebesök 

Hon har varit med i den Bobby “O”-producerade kultgruppen The Flirts, har samarbetat med Fancy och har gett oss klassiska Hi-NRG-hits som “You’re My First, You’re My Last”. Första helgen i oktober kommer hon till Helsingborg för att uppträda på italo disco-festivalen BEATBOXHBG23. Zero Magazine har haft det stora nöjet att få prata med Linda Jo Rizzo. 

Hej, Linda, och tack så hjärtligt för att du tar dig tid att svara på några frågor! Låt oss börja med att prata lite om den kommande festivalen BEATBOXHBG23. Vad kommer du att bjuda Helsingborgspubliken på? 
– Det blir en resa genom fyra årtionden. Jag kommer att varva mina solohits från åttiotalet med The Flirts-låtar och nyare spår. Tillsammans med Niclas Blyh, som arrangerar festivalen, har jag försökt sätta ihop en setlist med så många publikfavoriter som möjligt!  

Vet du något om de andra artisterna som också ska uppträda på BEATBOXHBG23?
– Jag känner naturligtvis till Den Harrow och har länge velat träffa honom, så det känns jätteroligt att vi ska dela scen i Helsingborg. Jag är också nyfiken på Tobias Bernstrup. Han skrev låten “Body in Motion” på mitt senaste album, men vi har aldrig träffats personligen. Han verkar vara väldigt trevlig och jag har hört att hans show ska vara spektakulär.

Du hade framgångar på klubbdansgolven långt innan begreppet “italo disco” var myntat. Vad har du för förhållande till scenen?
– Jag har aldrig funderat speciellt mycket på scener eller genrer, utan för mig har det bara handlat om att göra positiv elektronisk dansmusik. Det var John McInerney från Bad Boys Blue som först berättade för mig om italo disco-världen. Vi gjorde en konsert tillsammans för ungefär tio år sedan och då nämnde han att det fanns en scen som specialiserat sig på Hi-NRG-soundet. Trevligt nog välkomnade de mig med öppna armar och det var på den vägen som jag började återuppliva mitt åttiotal och skriva nya låtar i en liknande stil.   

Låt oss gå tillbaka i tiden. Du växte upp i städernas stad, New York City. Hur påverkade dina ungdomsår i “the big apple” din framtida karriär? 
– New York har alltid varit en stad med ett högt tempo och ett praktiskt taget oändligt utbud. Jag hade turen att vara ung under discoåren på det sena sjuttiotalet, när nattlivet på Manhattan fullständigt exploderade. Vi gick ut och dansade till odödliga låtar som Gloria Gaynors “I Will Survive” och Thelma Houstons “Don’t Leave Me This Way”. Stämningen på klubbarna var fantastisk och musiken kändes sensuell och upplyftande. Jag tror att jag fick med mig många influenser därifrån, vad gäller både medryckande rytmer och starka melodier.  

I början av åttiotalet lärde du känna superproducenten Bobby “O” Orlando och blev en del av hans konceptgrupp The Flirts. Kan du berätta om hur ni träffades och hur det var att samarbeta med honom? 
– Jag jobbade som modell i Milano en period och när jag återvände hem behöll jag kontakten med de italienska kollegorna. En kväll var de på besök i New York och bjöd med mig till en fest. Vem visade sig vara där? Jo, Bobby Orlando. Jag berättade om mitt musikintresse, han bad mig titta förbi studion nästa dag och innan jag visste ordet av var jag med i The Flirts! Bandets koncept var att Bobby gjorde musiken och lät olika kvinnor vara frontpersoner. Det skulle gärna vara en blondin, en brunett och en rödhårig, men medlemmarna var i stort sett utbytbara. Bobby “O” var en genial producent och jag är tacksam över att han gav min musikkarriär en flygande start, men jag kände ganska snabbt att jag ville testa vingarna på egen hand istället. 

Hur startade din solokarriär?  
– När jag var på turné med The Flirts i Tyskland, så dök Fancy upp på en av konserterna. Han letade efter en kvinnlig sångerska att producera och frågade om jag var intresserad av ett samarbete. Jag märkte direkt att jag verkligen gillade hans sätt att jobba. Han lät mig bli en del av musikskapandet på ett annat sätt än Bobby. Jag fick skriva mina egna texter och ha åsikter om soundet. Fancy är fantastisk! Vi står varandra fortfarande nära och turnerade faktiskt nyligen i Brasilien tillsammans. 

Du har haft ett par stora hits, som “You’re My First, You’re My Last” och “Heartflash”. Har du någon personlig favorit i din digra katalog? 
– Jag gillar alla åttiotalshitsen som gör publiken lycklig. Min största favorit för tillfället är dock titellåten från mitt senaste album, “Forever”. Den har fått mycket uppskattning och jag är verkligen stolt över både text och musik! 

För ett par år sedan drev du en restaurang i din hemstad, München, som bjöd på livemusik varje kväll. Hur kommer det sig att du la ner Piazza Linda?
– Jag har alltid älskat mat nästan lika mycket som musik. Min pappa var kock och släkten kommer från Sicilien, så jag lärde mig mycket om italiensk matlagning som ung. Piazza Linda var kända för våra fina pastarätter och vi hjälpte många unga artister att få uppmärksamhet. Det var fantastiskt roligt, men blev lite för mycket i det långa loppet, eftersom jag även ville hinna med min egen musik och få tid till min familj. Det är dock inte otänkbart att jag öppnar en resturang igen någon gång i framtiden… 

Du har stått på scen i fyrtio år och uppträtt tillsammans med stora artister som Bonnie Tyler och Haddaway. Har du några roliga historier att dela med oss?
– Det har varit en fantastisk resa och jag är väldigt tacksam över allt jag fått uppleva. Ibland har det varit lite stressigt, som den gången jag skulle spela i Gorkijparken i Moskva inför 100 000 personer och ljudteknikern dök upp två timmar för sent med bara hälften av utrustningen, men för det mesta har allt flutit på bra. När jag tänker tillbaka, förstår jag vilken tur jag haft i livet. Jag har fått resa jorden runt, träffat en massa spännande människor och kunnat göra folk lyckliga med min musik! 

Finns det avslutningsvis något du vill hälsa dina fans i Sverige?
– Tack för att ni har blivit en del av mitt liv och min musikkarriär! Det ska bli jätteroligt att spela i Helsingborg och jag ser fram emot att träffa så många som möjligt av er! 

Missa inte BEATBOXHBG23 den 6 och 7 oktober! Införskaffa biljetter här

Läs om en annan av BEATBOXHBG23:s dragplåster, Paul Rein, i Zero Magazines stora intervju här

Lyssna in dig på Paul Rein, Linda Jo Rizzo och de andra BEATBOXHBG23-artisterna på festivalgeneral Niclas Blyhs spellista:

 

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Ankomst: tillbaka med ny singel och SCALA-remix

Den elektriska popduon Ankomst, alias Mikael och Jenny från Göteborg, har sedan sitt debutalbum för …