Thursday , July 18 2024

Sofia Talvik – Center Of The Universe

Betyg - 7

7

Socialrealistiska texter om tunga ämnen till mjuk bluegrass och svenskamerikansk folk. 

User Rating: Be the first one !
Omslag: Sofia Talvik - Center Of The Universe
Skivbolag: Makaki Music

Sofia Talvik – sångerska, gitarrist, producent och kompositör – kontaktade mig från USA där hon turnerar och undrade om jag ville ha hennes nya platta. Det ville jag förstås. Den heter Center Of The Universe och låter som en mjuk mix av bluegrass, folk och americana.

Sofia Talvik har skrivit samtliga låtar på sin nya platta, hon har producerat den, hon sjunger och lirar gitarr på den, ja hon har till och med skapat skivkonvolutet. Resultat: Center Of The Universe är den bästa cd jag hört henne göra hittills. Jag har dock inte hört alla nio. Givetvis är artisten inte ensam. Till sin hjälp har hon andra musiker på mandolin, gitarr, dragspel, bas, trummor, percussion och kör. Talviks musik och sång är väldigt lugn, varm, mjuk och traditionell. Den är så skir att den riskerar försvinna i det publika sorlet under en konsertsituation, men så mycket som Talvik turnerat i USA vet hon säkert hur hon ska tysta publiken. I mina öron är detta kvälls- och morgonmusik, sådan musik som vaggar själen trygg och motverkar den dagliga stressen. Talvik skriver låtar som gifter sig fint med en sprakande brasa, ett stilla regn mot rutan, eller bara som ackompanjemang till snöflingors fall från himlavalven. Mina favoriter för ögonblicket är ”Meanwhile In Winnsboro”, ”Too Many Churches” där Talvik sjunger att det är för många kyrkor och för lite kärlek i världen idag (men på engelska förstås, samtliga spår är på engelska) och fina, glädjefyllda ”Oh California” som avslutar albumet och är baserad på de fina minnen hon har av sin vän och medmusikant Tim Fleming som gick bort efter en turné de gjorde tillsammans. Även ”Broken” handlar om sorgen efter honom. För övrigt tar texterna på skivan upp viktiga ämnen som kvinnors rättigheter, våld i nära relationer, barn och unga i USA som varje år rapporteras saknade och även en antikrigslåt dyker upp, samt en protestlåt mot kriget i Ukraina. Tunga ämnen till ljus musik, men även ett par fina kärlekslåtar får plats på Center Of The Universe.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …