Kryptovaluta

Är det värt det att investera i bitcoin?

Här gör vi vårt bästa för att besvara frågan om det är en bra idé att investera i bitcoin som du bland annat kan köpa på immediate granimator.

OBS: Tänk på att det är mycket riskfyllt att handla med bitcoin. Kursen för bitcoin ändras ofta och snabbt, så du kan förlora alla pengar du satt in om du har otur. Tänk också på att denna artikel inte ska räknas som ekonomisk rådgivning då ingen vet hur kursen för bitcoin kommer röra sig i framtiden.

Anledningar att investera i bitcoin

Man kan tjäna pengar snabbt

Som vi tidigare nämnt är det lätt att förlora sina pengar, men även att tjäna pengar snabbt när man handlar med bitcoin. Kursen rör sig fort, och då finns det således en ökad möjlighet att tjäna pengar. Så enkelt är det.

Transaktionerna är säkra

När du för över bitcoin från ett konto till ett annat är själva transaktionen hur säker som helst, detta främst tack vare att bitcoin bygger på blockkedjeteknik.

Det är ganska lätt att köpa bitcoin

Allt du behöver göra för att köpa bitcoin är att registrera dig på en kryptoplattform och därefter köpa dina bitcoin genom att uppge den summa du vill handla för. Lika lätt som att köpa aktier och fonder är det dock inte.

Anledningar att inte investera i bitcoin

Man kan förlora alla insatta pengar

På samma sätt som du kan tjäna pengar kan du förlora alla eller en betydande del av de pengar du satsat på bitcoin. Bara för att bitcoinkursen gått upp historiskt sett finns det inga garantier för att så blir fallet i framtiden.

Du kan inte ångra dina transaktioner

Om du skulle föra över dina bitcoin till fel konto är pengarna borta för alltid. Så om du för över bitcoin, se då till att kopiera och klistra in rätt plånboksadress så du inte riskerar att skicka pengarna till fel ställe.

Du får ingen statlig insättningsgaranti

Den statliga inkomstgarantin täcker bara insättningar i svenska banker och pengar du har där. Köp av bitcoin omfattas inte av den statliga insättningsgarantin, så om en plattform blir hackad eller går i konkurs får du inte tillbaka några pengar.

Ska man köpa instrument i bitcoin?

Nej, det går idag inte ens att köpa instrument i bitcoin. Det är få återförsäljare som tar emot bitcoin, så det man kan göra är att investera i bitcoin för att därefter ta ut pengarna och köpa instrument för de pengar man i bästa fall tjänat.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en kryptovaluta som uppfanns av en person eller grupp som går under namnet Satoshi Nakamoto. Ingen vet exakt vem det är, även om vissa tidningar kommit med kvalificerade gissningar. Bitcoin är också nästan helt fritt från statlig översyn och det är svårt att blockera handel med bitcoin oavsett var man befinner sig.

Var kan man köpa bitcoin?

Populära ställen att köpa bitcoin på är bland annat kryptoplattformar och p2p-plattformar där du handlar av privatpersoner. När du har handlat dina bitcoin är det viktigt att du sätter in dem i en kryptoplånbok då du lagrar dem på säkrast möjliga sätt med hjälp av en sådan.

Kryptoplånböcker finns i både offline- och onlineformat. En offlineplånbok är en bra idé om du inte tänkt att handla med bitcoin så ofta, utan bara vill lagra dem på ett säkert sätt. Onlineplånböcker är desto mer smidiga om du handlar med bitcoin mer frekvent.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Loreen

De bästa låtarna i Melodifestivalen genom tiderna

Den svenska musiktävlingen Melodifestivalen är årets höjdpunkt för många svenskar. Ett bidrag ska utses för …