Saturday , April 13 2024

Dr. Alban – turnéaktuell och stabil superstjärna

På nittiotalet fyllde han dansgolven med superhits som “Hello Afrika”, “No Coke” och “It’s My Life”. Med sin avslappnade inställning och catchfrasen “det är stabilt” räknas han numera som en av Sveriges mest populära underhållare. Zero Magazine har haft det stora nöjet att få prata med Dr. Alban.

Foto: Johan Jonasson

Hej, Alban, och tack för du tar dig tid att svara på några frågor! Den tionde juni kommer du till Charles Dickens Pub & Restaurang i Helsingborg. Vad kommer du att bjuda på?
– Det blir nonstop hits, dans och mängder med energi. Publiken ska ha kul och inte kunna stå still! 

Finns det några låtar som du tycker extra mycket om att framföra?
– Jag är mest stolt över ”Sing Hallelujah”, som har världens bästa intro, men gillar verkligen också “It’s My Life”, eftersom jag gärna lyfter fram budskapet att alla ska få bestämma över sina egna liv.

Du har sålt mer än 15 miljoner skivor och “It’s My Life” har drygt 150 miljoner spelningar på Spotify. Förstår folk i Sverige egentligen hur stor och känd du faktiskt är? 
– Nej, många fattar nog inte riktigt. I Tyskland och Östeuropa hämtar de mig med limousine och bjuder på lyxrestaurang, men i Sverige måste jag själv ta mig till konsertlokalen och får bredda mackor. Men både och har sin charm! 

Du kommer från akademisk bakgrund och har en tandläkarexamen på CV:t. Hur hamnade du egentligen i popbranschen?
– Jag har alltid älskat musik och jobbade som diskjockey på åttiotalet, eftersom jag ville tjäna extrapengar medan jag pluggade. Efter det gick allt av sig själv. Jag lärde känna rätt personer och gjorde det bästa av möjligheterna som öppnade sig. 

Alla dina singlar, från “Hello Africa” till senaste “Change (I Have a Dream)”, har dansanta rytmer och starka refränger. Har du några musikaliska förebilder?
– James Brown, Bob Marley och den nigerianske afrobeatartisten Fela Kuti. Egentligen gillar jag allt som svänger och har en skön vibe.

Hur mycket betydde producenten Denniz Pop för din karriär? 
– Han var jätteviktig! Vi lärde känna varandra när vi spelade på samma klubb och hans koncept var att soundet skulle vara minimalt. Enkelheten höll ihop låtar som “Hello Africa” och “No Coke”. Denniz Pop var stor. Han förtjänade att leva länge och lyckligt, men tyvärr är livet inte alltid rättvist.

Hann du njuta av framgångarna på nittiotalet eller var det bara jobb och stress? 
– Det var fantastiska år, men samtidigt var det inspelningar, konserter och intervjuer hela tiden. Så jag var sällan ledig. Men jag har försökt ta igen det på tvåtusentalet och njuta så mycket som möjligt nu istället, haha!  

Foto: Johan Jonasson

På nittiotalet fick du audiens hos Nelson Mandela och nu nyligen träffade du Ukrainas president Zelenskyj. Hur kändes det att möta dessa stora ledare och vad pratade ni om? 
– Jag träffade Mandela när jag var på turné i Sydafrika och det var en fantastisk upplevelse. Vi pratade länge och han tackade för att Sverige varit med och kämpat mot apartheid. Han var ödmjuk, tog sig tid till alla och hade en fantastisk humor! Med Zelenskyj diskuterade jag allt mellan himmel och jord. Han berättade att “It’s My Life” är en av hans favoritlåtar. Det kändes stort!  

Du är en väldigt driftig man som äger ett skivbolag, har drivit en nattklubb, haft en egen butik, varit badklädesmodell, lanserat ett klädmärke, varit krögare och gjort skådespelarroller. Finns det något kvar, som du inte testat än?
– Jag är en rastlös person som mår bäst när jag har många järn i elden. Fast på senare år har jag lärt mig att ta det lite lugnare. Men visst har jag drömmar kvar. Som att bli president i något afrikanskt land…

Du ligger bakom den svenska kultlåten “Alla vi”, som spelades in tillsammans med Mattias Frisk, Tomas Brolin och Björn Borg. Har du funderat på att samla ihop några andra kända vänner, som Jan-Ove Waldner och Ingemar Stenmark, och göra en ny trallvänlig sommarhit? 
– Haha, nej, det är inte aktuellt. Men “Alla vi” var en kul grej. Mattias, Tomas, Björn och jag har haft mycket roligt med den under åren! 

Foto: Johan Jonasson

På nittiotalet gjorde du “Tio små moppepojkar” i samarbete med Trafikverket och häromåret uppmanade du svenska folket att lyssna på statsepidemiologen Anders Tegnell, som beskrevs som “stabil, rak och rationell”. Du känns som en avslappnad man, som kan bjuda på sig själv.
– Ja, precis. Humor kan vara ett bra sätt att lyfta fram viktig information och som artist måste man kunna rycka på axlarna och ta saker med ett leende. 

Du har gett ordet “stabilt” en ny och coolare betydelse. Vad är stabilt nu, enligt Dr. Alban?
– Våren. Det blir varmare och ljusare för varje vecka. Snart ska jag ut och turnera igen. Alla vi längtar efter sommaren, haha! 

Se Dr. Alban på Charles Dickens Pub & Restaurang i Helsingborg den tionde juni. Biljetter här. 

Avslutningsvis pratade vi även med Niclas Blyh, eldsjälen bakom Beatbox.se och pbhmedia, som satte samman en lista med Dr. Alban-låtar till oss och beskrev den som “en mix av olika tidseror, förhållandevis brett stilmässigt och hits blandat med oslipade diamanter.”

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

O!Dorian – funderar kring svek på nya singeln Limelight

O!Dorian – alias den livsglade frisören och schlagerdivan Emil Löfström, som beskriver sin musik som …