En elektronisk helkväll i Helsingborg – videoartikel med VEX, Psyche och Elegant Machinery

Charles Dickens i Helsingborg var den första puben i traditionell brittisk stil att öppna i Sverige. Det nordskånska kulthaket med anor från sjuttiotalet sammankopplas numera dock inte främst med dart eller fish and chips, utan snarare med en elektronisk musiksatsning som mynnat ut i livespelningar med bland andra Covenant, Scotch, Lustans Lakejer, Mobile Homes och Cat Rapes Dog. 

Foto: Petter Duvander

Lördagen den 22 april 2023 bjöd Charles Dickens på en elektronisk helkväll av finaste modell.

Först ut var VEX, med Tobias Kastberg i spetsen, som direkt hade hemmapubliken i sitt grepp. Skönt new wave-punkiga låtar, som inte sällan ledde tankarna till Devo, kombinerades med dans, humor och skön självironi. Definitivt ett av Sveriges roligaste liveband för tillfället!

Foto: Petter Duvander

Därefter äntrade Psyche scenen. Trots intensivt utforskande av Helsingborgs kulturutbud under dagen var Darrin Huss sprängfylld med energi, Klassiska låtar som ”Uncivilized” och ”Angel Lies Sleeping” varvades med snygga covers på Joy Division och Q Lazzarus. Mästerligt! 

Foto: Johan Arenbo

Avslutningsvis gjorde Elegant Machinery – kvällen till ära bestående av Robert Enforsen, Johan Malmgren och Valdi Solemo – en spelning som går till historien som en av deras mest minnesvärda. Nittiotalsfavoriter som ”Words of Wisdom” ledde till allsång och det nya materialet visade att de skånska elektropopfantomerna fortfarande har massor att ge. Wunderbar! 

Zero Magazine, representerade av Petter Duvander och Johan Arenbo, var på plats och förevigade kvällen i ljud och bild. 

I videoartikeln ovan hittar ni miniintervjuer med Tobias i VEX, Darrin i Psyche, Robert i Elegant Machinery, merch-drottningen Adora, DJ Wittgrenstein och klubbägaren Thomas. Dessutom ett flertal musikaliska smakprov. Allt filmat i MTV Alternative Nation-stil med snabba klipp, medvetet kantig kameraföring och arty idéer. Enjoy! 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Littérature Non-Stop 2016

Littérature Non-Stop Musik är inget isolerat fenomen. Tvärtom pågår ett ständigt utbyte med andra kulturformer. …