Saturday , April 13 2024

Rational Youth – snart tillbaka i Sverige!

Ett mycket inflytelserikt elektroniskt band med kultstatus i finsmakarkretsar. De har alltid varit stora Sverigevänner och besöker nu Halmstad för en festivalspelning. Vi talar förstås om kanadensiska Rational Youth! Zero har både pratat med bandets sympatiske frontfigur, Tracy Howe, och tittat närmare på den ambitiösa hyllningsskivan Heresy.

ry-live-olli-haas-kopia
Foto: Olli Haas

 Hej, Tracy, och tack för att du tar dig tid att svara på ett par frågor! Den 15 oktober kommer ni till Halmstad för att spela på Beatbox-festivalen. Vad har den svenska publiken att se fram emot då?
– Vi kommer att bjuda på låtar från hela vår karriär, från Cold War Night Life till nya Future Past Tense. Det kommer att bli ett par exklusiva livepremiärer och ovanpå det utlovar vi en genomtänkt scenshow.

Är 2016 års upplaga av Rational Youth ett bättre liveband än någonsin?
– Jag skulle nästan vilja säga det. Det känns som att min röst aldrig varit så bra tidigare. Ovanpå det Gaenors vackra stämma, som ger musiken en extra dimension. Dessutom har vi roligare än någonsin på scen och jag tror att vår positiva energi kommer att smitta av sig på publiken.

ry-live-2-anita-andrzejczak
Foto: Anita Andrzejczak

Ni släppte nyligen EP:n Future Past Tense. Kan du berätta lite om den?
– Tematiskt behandlar Future Past Tense det svåra världsläget. Allt detta deprimerande hat och förtryck, som inte går att ignorera, tynger verkligen oss båda. Men EP:n är även färgad av Gaenors och min nästan telepatiska förståelse för varandra. Stora frågor vävs alltså samman med mer vardagliga reflektioner. Soundmässigt ville vi anknyta till den elektroniska pop som alltid varit kärnan i Rational Youths skapande. Gaenor gjorde ett fantastiskt jobb med att skapa en musikalisk röd tråd från första till sista spåret. Att det blev en EP istället för ett album berodde delvis på att vi ville ha en ”mjukstart” efter den kreativa pausen, men även på att det gav oss möjlighet att ge ut en snygg, färgad 10-tums vinylskiva, vilket jag alltid drömt om.

future-past-tense

EP:n innehåller en snygg cover på Psyches ”Unveiling the Secret”. Varför valde ni att omtolka just den låten?
– Den är fantastisk! Ärligt talat tycker jag att ”Unveiling the Secret” är den bästa elektropoplåten någonsin. Synthriffet är i en klass för sig! Covern är dessutom en hyllning till Stephen Huss, som är djupt saknad och har lämnat ett stort tomrum efter sig. Det har alltid funnits ett speciellt band mellan Rational Youth och Psyche. Både Gaenor och jag räknar Darrin som en nära och kär vän.

Har du någon personlig favorit i Rational Youths digra katalog?
– Det finns ett par låtar som betyder extra mycket för mig. Jag är förtjust i ”Here It Comes Again” från den nya EP:n. Sedan har ”Everything Is Vapour” en speciell plats i mitt hjärta, då den handlar om min mammas bortgång. Men min favoritlåt med Rational Youth är faktiskt vår största kommersiella framgång, ”Saturdays in Silesia”. Varje gång jag spelar den får jag samma fantasifulla bilder i huvudet som när jag skrev den. Varifrån kom den märkliga låten egentligen? Jag vet inte riktigt. Helt plötsligt fanns den bara i mitt medvetande…

ry-live-2014-petter-duvander
Live i Malmö 2014. Foto: Petter Duvander

Ni har spelat ett flertal gånger i Sverige. Vad har du egentligen för bild av det här lilla landet i norra Europa?
– Om jag har räknat rätt, så blir det här vårt sjunde Sverigebesök. Jag ska säga som det är: om det inte vore för våra svenska fans, så hade Rational Youth förmodligen gått i graven redan 1985. Det är helt fantastiskt hur entuastiska och lojala ni är! Vi har haft svenska fans som rest till Tyskland, Island och Kanada bara för att se en konsert med oss. Det är oerhört smickrande! Under årens lopp har jag fått många fina vänner i Sverige. Det känns som att svenskar och kanadensare har mycket gemensamt. Ungefär samma livsinställning och samma typ av humor. Kanske beror det på klimatet? Hursomhelst så ser vi verkligen fram emot att komma tillbaka och få lära känna en ny stad. Jag har hört att Halmstad ska vara jättevackert!

Nyligen släpptes ett ambitiöst hyllningsalbum till Rational Youth, döpt till Heresy. Hur kändes det?
– Helt underbart! Vem hade kunnat föreställa sig något sådant när vi startade bandet 1982? Jag känner mig mycket, mycket hedrad! Det har varit jätteroligt att höra alla kreativa nytolkningar av våra gamla låtar. Jag tycker, ärligt talat, att vissa är snäppet bättre än originalen. Men jag tänker inte avslöja vilka, haha…

heresy

Hur ser ni på framtiden?
– Den känns positiv. Vi har fortfarande mycket kvar att ge! Förhoppningsvis blir det ett par nya skivsläpp de kommande åren och många konserter framöver. Gaenor and I have the inspiration now and the force is with us!

Ett par röster om Rational Youth-hyllningen Heresy:

Simon Helm (som kompilerat Heresy):
– Rational Youth är, i mitt tycke, ett av de viktigaste och mest inflyteserika elektroniska banden i världen. Deras första album, Cold War Night Life, håller samma höga kvalitet som tidiga skivor med OMD eller John Foxx. De har gjort ett massivt avtryck på den elektroniska scenen och inspirerat en massa yngre artister. Så jag tänkte ”det är verkligen dags att någon gör en hyllningsskiva”. Heresy är en kärleksfull bugning till Rational Youth. Den innehåller både en ny låt med bandet, en låt av den före detta medlemmen Kevin Komoda och ett stort antal fina covers. Passande nog, då Sverige alltid varit ett andra hem för Rational Youth, så är ett flertal duktiga svenska artister representerade, som till exempel Robert Enforsen, Machinista, Johan Baeckström och Candide.

simon
Simon Helm

Per Fall, a k a Den Där Killen (som omtolkat ”In Your Eyes”)
– När jag hörde att det skulle göras en hyllningsplatta till Rational Youth tänkte jag direkt ”där vill jag gärna vara med” och jag visste omedelbart vilken låt jag ville göra. Vår yngsta dotter hade precis fötts och när hon var sur och tvär brukade jag sjunga ”In Your Eyes” för henne. Så det är en låt som har en speciell betydelse för mig och som väcker härliga minnen. Det var verkligen roligt att få nytolka den och ge den en personlig touch!

khyberper
Khyber Westlund och Per Fall

Khyber Westlund, a k a Independent State (som omtolkat ”Beware the Fly”)
– Jag förstod snabbt att min version skulle skilja sig åt rejält från originalet. Alla mina covers, som till exempel bidragen till Electronically Yours-skivorna, är gjorda som om jag själv hade skrivit låten. Då Rational Youth är klassisk elektropop och Independent State sysslar med något som vi kallar ”hindustrial dance music”, så blev det rejält annorlunda den här gången. När jag hörde att Project Grudge också hade gjort ”Beware of the Fly” fick jag först prestationsångest och tänkte ”fan, här har man inget att komma med…”, men så hörde Tracy av sig och pratade varmt om min version. Då kändes det genast mycket bättre, haha!

Missa inte Rational Youth live i Halmstad den 15 oktober! Läs mer om Beatbox och arrangemanget här

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Men Withouts Hats – tillbaka med nytt album

Åttiotalshjältarna Men Withouts Hats, som fått oss alla att dansa till superhiten ”The Safety Dance”, …