KjellvanderTonbruket – Fossils

Betyg - 9

9

Ännu en tung, mörk och bombastisk skiva av allra mest utsökta sort.

User Rating: Be the first one !
Omslag: Kjellvander Tonbruket - Fossils
Skivbolag: Startracks / Playground

KjellvanderTonbrukets förra album, Doom Country, var en grym platta, tung och lätt att falla pladask för när man kom in i den. Fossils är precis lika intagande och fascinerande. Här bjuds fem låtar att drunkna i gång efter annan.

Oj, vilken växare Fossils är. Jag gillade den första gången jag hörde den, sedan blev jag bara mer och mer uppslukad för varje gång jag lyssnat igenom skivan och det har blivit många gånger hittills. Kjellvander har skrivit alla låtar själv förutom den underbart vackra ”Yellow Painted Feather Tips” som är skriven tillsammans med Johan Lindström. Lindström lirar gitarr, pedal steel och körar på plattan och det är han samt de andra i KjellvanderTonbruket som har arrangerat skivans samtliga spår. Och det är jäkligt spännande arrangemang, med ibland nästan religiöst bombastiska partier som likt en vulkan av ekon och grejer bara exploderar och väller ut över lyssnarens intet ont anande trumhinnor. För många är nog KjellvanderTonbrukets nya album en extrem av rang. Endast instrumentala ”Hans” är under tre minuter lång. Spår som ”Yellow Painted Feather Tips”, ”September Weather” och ”Seahorse inn” ligger alla på mellan sju och nio. Allra längst är den nästan sexton minuter mästerliga ”The Last Thing (Thief)”. Det var länge sedan jag hörde och läste en så Satans obehaglig text, och dessutom till en så påträngande och överväldigande musik. Hela låten får armhåren att resa sig som vore den en psykologisk skräckfilm av allra mest lyckade sort. Snacka om musikalisk resa till det avgrundsdjupa mörkret, och strofen ”I was the arts. He was capitalism” gör mig fortfarande förvirrad. Hela låten är en gåta och jag vill inte veta vad den handlar om egentligen. Sanningen skulle kanske omkullkasta mina mardrömslika fantasier. Inte för att avslutande ”Seahorse inn” är någon trallvänlig och ljus låt den heller, men när den spelas efter ”The Last Thing (Thief)” är det som att komma ut i en soldränkt trädgård efter att ha varit instängd i en kolsvart källare i åratal. Fossils är en fantastisk skiva.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …