VNV Nation
VNV Nation Foto: Krichan Wihlborg

VNV Nation live på Trädgårn i Göteborg

Trots minusgrader i Göteborg så blev det en varm och härlig kväll – på alla plan – när arrangörerna FutureRetro, Stockholm Underground & Neuwerk bjöd in VNV Nation och förbandet TRAITRS till ett utsålt Trädgårn i Göteborg.

Traitrs live, Trädgår´n Göteborg 2023
Traitrs Foto: Krichan Wihlborg

Förbandet TRAITRS inledde kvällen och bjöd på en rad tajta och energiska låtar som förde tankarna till sent 80- och tidigt 90-tal. Det kändes både nostalgiskt och modernt på en och samma gång. Under 2022 turnerade bandet flitigt i framförallt USA, och nu följer de alltså med och öppnar för VNV Nation under europaturnén. TRAITRS gjorde en riktigt bra spelning och jag tycker att de faktiskt förtjänar lite starkare rampljus än vad de gavs på scen!

Efter förbandet fick vi en stunds paus innan scenen äntligen äntrades av kvällens huvudakt – VNV Nation, d.v.s. Ronan Harris med kompmusiker. Han öppnade med senaste singeln “Before the Rain” och efter det ramlade hitlåtarna på en efter en. VNV Nation har en verkligt stor arsenal av musik att blanda och ge ifrån och det bjöds på både gamla och nya låtar i en strid ström. Det nya albumet Electric Sun släpps den 14:e april och under kvällen fick vi höra inte mindre än tre låtar från det. Mycket bra smakprov!

VNV Nation live på Trädgår´n i Göteborg 2023
Ronan Harris, VNV Nation Foto Krichan-Wihlborg-2023

 

Ronan var på gott humör och skojade friskt under kvällen. I början av konserten drog han upp Zero Magazines fotograf på scenen så att han skulle kunna få bättre bilder av publiken. Allas händer flög i luften och gjorde handhjärtan!

Publikhavet under VNV Nations konsert i Göteborg
VNV Nation – Foto Krichan Wihlborg

Trädgårn är en ganska stor lokal med hög takhöjd, så både ljud och ljus ges stort utrymme att förhöja stämningen. I synnerhet ljusshowen kändes väldigt fin och välarbetad, både med “backdropskärmen” och strålkastarljuset.

Mellan låtar och mellansnack så uppmanas publiken att dansa och klappa händerna och ingen tvekar på att göra hörsamma. Av det massiva jublet förstår man verkligen att bandet har en stor och bred fanbase där inte bara låtarna, utan även fansens ålder, spänner över flera decennier. Trycket steg i lokalen när alla klappade och sjöng med till “When is the Future” och framförallt “Control” – en låt som nästan inte ville ta slut! Från scenen dirigerade Ronan att ömsom publiken på golvet, ömsom på balkongen skulle klappa och sjunga med, vilket nästan skapade en vågen-känsla trots avståndet mellan golv och balkong.

VNV Nation live Göteborg
VNV Nation – Foto Krichan Wihlborg

Ronan är en man som gillar att kommunicera och att skapa kontakt med sin publik. Han varvar ord om vikten av kärlek, medkänsla och omtanke om andra med uppmaningar om att “stäng för helvete av blixten på mobilkameran!” Jag uppskattar när artister pratar med publiken, så i min bok är det här något fint som ger en extra dimension till musiken. Kärleksbudskapet märks också tydligt i allsången till de lite mer känslosamma låtarna “Resolution” och “Illusion”, där publiken låter mobilkamerorna lysa som en inomhus stjärnhimmel.

VNV Nation
VNV Nation Foto: Krichan Wihlborg

Det här var en kväll där bandet inte bara slog publikrekord i Göteborg, utan där alla samlades som i ett tempel fyllt av musik, glädje, och gemenskap. (Spelningen i Partille Arena 2016 hade visserligen många fler besökare, men Partille tillhör inte Göteborg om vi ska vara specifika!) VNV Nation kallar den här turnén för “Electric Sun Tour” och precis som solen så var den här showen fullkomligt lysande från början till slut!

Om Ulrika Hansson

Kolla även

Publikhavet under VNV Nations konsert i Göteborg

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen i sommar.

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen för deras enda konsert i Sverige under 2024. VNV Nation …