Liveshow

Musikfestivalåret 2023 kan börja

Melodifestivalen startar året

Först ut är den ultimata svenska musikfesten. Melodifestivalen drar i gång med sin första deltävling den 1 februari och avslutar med finalen den 11 mars. Det är som vanligt fyra deltävlingar, andra chansen och final. Förra året var det Cornelia Jakobs som tog hem segern med låten ”Hold Me Closer”. I Eurovision räckte den till en fjärde plats.

Så, vem vinner Melodifestivalen 2023? I startlistorna finns både nya och tidigare deltagare. Nordman gör comeback med låten ”Släpp alla sorger” liksom den tidigare Eurovision-vinnaren Lorrèn. Hon tävlar med låten ”Tattoo”. Bland de andra deltagarna hittas artister som norrmännen Marcus & Martinus, Signe & Hjördis och Emil Henrohn. Bland låtskrivarna finns välkända namn som Thomas G:son och Jimmy Jansson.

Sommarens stora festivaler

Efter Mello-kalaset, och Eurovision, väntar en festivalsommar som heter duga. Det kommer att arrangeras flera en- och flerdagarsfestivaler runt om i landet. Vi har valt att lyfta fram de tre största men det är också värt att nämna: Lollapalooza Stockholm, Vi som älskar 90-talet, Time to Rock Festival och troligtvis Rix FM Festival.

SummerBurst (2 till 3 juni)

För alla som gillar elektronisk musik väntar en ordentlig musikfest första helgen i juni. Då är SummerBurst tillbaka på Ullevi med en storslagen line-up. Martin Garrix, Steve Aoki, Icona Pop, Dimitri Vegas & Like Mike och många fler kommer att uppträda. SummerBurst har arrangerats sedan 2011 och lockar besökare från hela Norden. 2022 uppgick publiksiffran till 60 000.

Sweden Rock Festival (7 till 10 juni)

I juni är det dags för rockälskare att resa till Sölvesborg. I år firar Sweden Rock Festival 30 år och flera extra festligheter väntas. Under fyra dagar kommer besökare att kunna lyssna till nya som gamla rockband. Bland de internationella artisterna finns band som Iron Maiden, Mötley Crüe, Def Leppard och Deep Purple. Sveriges rockscen representeras i sin tur av band som Ghost, Europe och Sator. Svenskt deltagande hittas även i bandet Skid Row. De har nämligen en ny sångare i form av Erik Grönwall.

Way Out West (10 till 12 augusti)

Musiksommaren startar i Göteborg och slutar där (nästan). I augusti kommer Slottsskogen att fyllas med fem scener och besökare från hela Europa väntas. En av de stora artisterna som kommer är brittiska Blur. De blev internationellt kända med låten Song 2 på 90-talet. Ett kanske ännu större dragplåster är mannen som har blivit synonym med svensk sommar och Göteborg. Håkan Hellström, som länge nekade till att spela på Way Out West, meddelade i december att han kommer. Frågan är nu vad publiksiffran kommer att landa på. Under Hellströms fyra spelningar på Ullevi under 2022 kom sammanlagt 280 180 personer. Andra artister som kommer är Devo, Amyl and the Sniffers, The Blessed Madonna och Black Sherif.

2023 har alla möjligheter att bli ett riktigt bra musikår, i alla fall sett till festivalerna. Det är nu bara att notera datumen i mobilkalendern och hoppas att biljetterna inte hinner sälja slut.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Jazz

Bästa låtarna när du spelar på casino

Att skapa den perfekta atmosfären är avgörande när det kommer till spänningen och upplevelsen av …