Thursday , February 22 2024
Foto: Johan Alexed

SCALA – ”Utopia”

I förrfjol introducerade Zero Magazine den i Frankfurt bosatte göteborgaren, Peter Johansson, och hans dansanta projekt SCALA – där feta beats, klatschiga syntslingor och trallvänliga melodier delar på utrymmet (läs gärna intervjun här).

Nu jobbar SCALA på ett nytt musikaliskt kapitel. Intressant nog med Helena Wigeborn från Train To Spain bakom mikrofonen.  

Zero Magazine bad Peter berätta om processen bakom nya singeln ”Utopia”.

“För närvarande är egentligen SCALA fullt upptagna med att skriva och spela in för ett lite större släpp. Kanske kan vi kalla det ett album? I varje fall kommer det mynna ut i någon form av samling, snarare än enbart singlar.

Men under arbetets gång kände vi att det, trots allt, kunde vara hög tid att släppa något längs vägen, inte minst eftersom det varit tyst från oss i några månader nu. Det angenäma problemet som då dyker upp är ju att de här låtarna som ligger färdiga egentligen är avsedda för en kontext och kanske inte är självklara som singlar. I varje fall har jag en liten annan ingång när jag skriver och producerar för en samling, än om det är en uttalad tanke att det ska bli en singel.

Så diskussionen internt och med skivbolaget om val av låt har varit omfattande. Vi kan nog inte ens säga att vi har enats. Snarare är det så att jag har tjatat mig till att släppa “Utopia”. Helena har mest suckat, då låten gjorts om fyra gånger, vilket i och för sig är mer regel än undantag när det gäller SCALA. Man kan ana att Helena nog börjar bli ganska van att ta sista-minuten-ändringar på volley. Men även tystnad kan ju som bekant vara talande…

Skivbolagsdirektör Blyh har på bästa skivbolagsdirektörsmanér med bestämdhet hävdat att: “Njae, detta är mer ett spår 7, absolut ingen singel”.

Men när jag för tredje gången bett Helena och Niclas att lyssna igen, med den enkla motiveringen att “vi borde nog släppa Utopia som singel i alla fall”, så gav de till slut med sig. Om de till sist övertygades om låtens förträfflighet eller bara tröttnade på mig vet jag dock inte.

Jag erkänner att produktionen kanske skulle passa bättre på en samling, i en kontext. Det är väldigt “retro”, med en enkel trummaskinsloop och pekfingerbas. Däremot med en melodislinga som kommer att göra glassbils-jingeln grön av avund.

Så helt eniga har vi inte varit, men jag sätter min tillit till publikens goda smak – att ni helt enkelt streamar och jublar! “

Lyssna nedan och avgör själva om Peter har känsla för singellåtar:

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

O!Dorian – funderar kring svek på nya singeln Limelight

O!Dorian – alias den livsglade frisören och schlagerdivan Emil Löfström, som beskriver sin musik som …