Friday , February 3 2023

Everything but the Girl – tillbaka efter drygt tjugo års tystnad!

Everything but the Girl, som bildades 1982 av de äkta makarna Tracey Thorn och Ben Watt, nådde stora framgångar under nittiotalet med singlar som “Driving”, “Rollercoaster”, ”Wrong”, “Single” och inte minst den suveräna Todd Terry-remixen av “Missing”.

Gruppen har varit inaktiv sedan år 2000, då Ben Watt drabbades av en ovanlig autoimmun sjukdom.

I höstas kom dock ett efterlängtat livstecken, då duon berättade att de jobbade på nytt album som ska heta Fuse och är planerat till i april.

Ben Watt beskriver det musikaliska återuppvaknandet som:
“It was exciting. A natural dynamism developed. We spoke in short-hand, and little looks, and co-wrote instinctively. It became more than the sum of our two selves. It just became Everything But The Girl on its own.”

Den första aptitretaren, “Nothing Left To Lose”, är både skönt elektronisk och suggestivt triphopig. Det här bådar gott inför fullängdaren!

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!