Saturday , February 24 2024
Encounter

Encounter gör oväntad comeback

Under det sena nittiotalet bidrog den norrländska trion Encounter till den tidens våg av svensk synthpop . De gav ut albumet Kontakt, men snart efteråt tystnade sändningarna. 25 år senare är gruppen oväntat tillbaka med sin rymdinspirarade elektronsika pop.

I slutet av 2022 lämnar Encounter omloppsbanan med en nyinspelning av deras rymdromantiska electropop-låt “Spaceship Lost”. Den uppmärksamme noterade dock att gruppen redan i september smygsläppte singeln “Night”.

Encounter spelar automatisk och elektronisk pop, mestadels i A-moll. De bildades i mitten av nittiotalet långt uppe i norra Sverige, medverkade till den tidens våg av svensk synthpop och gav ut en fullängdsskiva på Energy Rekords.

Våren 1998 förärades de titeln ”årets nykomling” på SEMA – Swedish Electronic Music Awards. Skivbolaget och Encounter gick därefter skilda vägar och de tystnade och föll mer eller mindre i glömska. Arbetet fortsätter på såväl gammalt outgivet som helt nytt material.

Medlemmarna i bandet är samtidigt involverade i andra kreativa samarbeten och kombinationer; Electropop-duon Asombria, mörka och experimentella oväsensprojektet LAISVALL och atmosfäriska melodier och ljudlandskap från Gentic.

Hör gruppens nya version av låten “Spaceship Lost”

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Omslag: The Mobile Homes - Tristesse

The Mobile Homes – Tristesse

The Mobile Homes är en populär synthgrupp och det är lätt att förstå varför. De …