Wednesday , July 17 2024

Feuerschwanz – stöper om ”Gimme! Gimme! Gimme!” till humoristisk medeltidsmetal

1979 släppte ABBA discopopsingeln ”Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”, där Agnetha Fältskog med längtande röst sjöng om ensamhetens sorger.

Den snygga refrängen och den överjordiskt medryckande syntslingan bar frukt. Singeln sålde i miljontals exemplar, toppade listorna i ett halvdussin länder och räknas idag som en av de mest odödliga låtarna i den svenska pophistorien. 

Under årens lopp har ”Gimme! Gimme! Gimme!” omtolkats av ett stort antal andra artister. Däribland Erasure, Sisters of Mercy, Leather Nun, A-Teens, Cher och, tro det eller ej, Black Ingvars.  

Nu kan vi höra låten på ytterligare ett nytt sätt, som eventuellt fick Benny Andersson och Björn Ulvaeus att sätta morgonkaffet i fel strupe.

Det har nämligen släppts en mycket brutal coverversion, signerad det mycket populära medeltidsmetalhumorbandet Feuerschwanz, som i fjol toppade Tysklandslistan med sitt album Memento Mori (jo, det heter faktiskt så och de var före Depeche Mode!)

Borgar, gycklare, lättklädda älvor, fioler, tunga gitarrer, growling och maffiga körer – ingen kan anklaga Feuerschwanz för att spara på krutet eller intressera sig för det svenska honnörsordet ”lagom”. Vilket vi ska vara glada över!  

Vad säger ni, kära Zeroläsare? 

Är detta den roligaste musikkomedin sedan Varanteatern, är det helgerån och medlemmarna borde sluta i stupstocken eller är det helt enkelt den bästa versionen av ”Gimme! Gimme! Gimme!” någonsin? 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Fon Restorff – “Nachtchirurg”

Häromåret introducerade Zero Magazine det lika avantgardistiska som hemlighetsfulla projektet Fon Restorff, som då bjöd …