Friday , December 9 2022

Thåström – från klarhet till klarhet på The Tivoli!  

Efter vårens hyllade arenakonserter gör Joakim Thåström nu en höstturné med spelningar i mindre lokaler. Zero Magazine var på plats under premiärhelgen på The Tivoli i Helsingborg och tog del av en mörk, suggestiv och fullständigt briljant show. 

Foto: Johan Arenbo

De flesta artister börjar sin karriär trevande, når sin topp i trettioårsåldern, blir därefter mätta och ägnar åren efter femtio till nostalgiturnéer och harmlösa comebackplattor. 

Men Joakim Thåström är, som tur är, inte som de flesta. Tvärtom blir han, likt ett årgångsvin, bara bättre med åren.

På nya skivor som Kärlek är för dom, Centralmassivet och inte minst fjolårets Dom som skiner har han bjudit på en perfekt avvägd kombination av maskinellt pulserande rytmer, varm industriblues och refrängstark rock. Allt toppat med texter som innehåller fler insikter, livsvisdomar och kulturella referenser än någon annan svensk artist. 

När Thåström ställer sig på The Tivolis scen i Helsingborg för tre utsålda konserter på skånsk mark, så slås man av hur perfekt inramningen är. 

Foto: Carl-Otto Johansson

The Tivolis intima atmosfär och närheten till sundet, som Thåström ofta refererat till, förstärker den dramatiska känsla som genomsyrar kvällen.    

Det har alltid funnits något mytiskt och hemlighetsfullt över Joakim Thåström. Just så framstår även den hattprydde och osalige ande som flyger fram över The Tivolis scen och gestikulerar vilt med armarna. Det bjuds på en energi och elektricitet som det inte går att värja sig emot, men både låtvalen och det sparsmakade mellansnacket andas kompromisslöshet. 

Scenspråket är intensivt och mer eller mindre varje låt slutar i ett känslosamt klimax. Röken, stroboskopljuset och de förträffliga medmusikerna ökar upplevelsen ytterligare och skapar en hypnotiserande helhet som man gärna förlorar sig i. I synnerhet Stefan Brisland-Ferners skickliga synt- och fioltrakterande är värt att lyftas fram. 

Foto: Carl-Otto Johansson

Är det möjligt att summera en så stark liveupplevelse? Egentligen inte, men om man skulle försöka ligger det nära till hands att säga att Thåström behåller sin särställning på den svenska musikscenen och The Tivoli förblir en av landets bästa konsertlokaler! 

Höjdpunkter

Körkarlen – mäktigt maskinrockigt mörker som drog igång kvällen på allvar. 

Kärlek är för dom – tung version av en av tvåtusentalets bättre Thåströmlåtar. 

Flicka med guld – finsmakarballad från solodebuten, som fick många att le saligt. 

Brev till 10:e våningen – allsång och applåder som lyfte taket. 

Blå himlen blues – det blir inte bättre än så! 

Södra korset – öppningslåten från Dom som skiner visade sig vara en klockren avslutning på en kväll som gått från klarhet till klarhet! 

Foto: Carl-Otto Johansson

Setlist – Thåström, The Tivoli, Helsingborg 2022-11-18

Den dan
Körkarlen
Papperstunna väggar
Stora långa gatan
När muren föll
Kärlek är för dom
Alltid va på väg
Flicka med guld
Isbergen
Old Point Bar
Ingen neråtsång
Bluesen i Malmö
Brev till 10:e våningen
Kriget med mig själv
Beväpna dig med vingar
Centralmassivet
Aldrig nånsin komma ner
Blå himlen blues
Södra korset

Foto: Johan Arenbo

Missa inte Thåström i Oslo, Göteborg eller Stockholm

23 november – Vulkan Arena, Oslo
24 november – Vulkan Arena, Oslo
30 november – Pustervik, Göteborg
1 december – Pustervik, Göteborg
2 december – Pustervik, Göteborg
11 december – Orionteatern, Stockholm
12 december – Orionteatern, Stockholm
13 december – Orionteatern, Stockholm
15 december – Orionteatern, Stockholm
16 december – Orionteatern, Stockholm
17 december – Orionteatern, Stockholm

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Ismael - Doggerland

Ismael – Doggerland

Att låta som en annan och dessutom mycket personlig artist kan vara av både godo …