Kille spelar gitarr

Topplistan av svenska artisters sålda album

Att den svenska musikexporten är känd i världens alla hörn är vid det här laget ett välkänt fenomen. Faktum är att Sverige tillsammans med USA och Storbritannien endast är de tre länderna i världen där intäkterna för musik som exporteras är större än utgifterna för den importerade musiken.

Den svenska musikexporten tog fart en vårkväll på stjuttiotalet, närmare bestämt den 6 april 1974 när Eurovision Song Contest sändes från The Dome i Brighton, Storbritannien. De då relativt okända bandet ABBA gick och vann hela tävlingen med sin låt “Waterloo”.

ABBA vann i och med detta även Sveriges första Eurovision Song Contest och man kunde då lugnt konstatera att världen låg framför svenskarnas fötter efter den segernatten. Mycket riktigt var det även detta som skulle komma till att bli startskottet för omvärldens intresse för den svenska musikexporten världen över.

Så, hur ser då topplistan ut över sålda album världen för våra svenska artister?

 1. ABBA 375 miljoner
 2. Roxette 75 miljoner
 3. Ace of Base 40 miljoner
 4. Avicii 30 miljoner
 5. Zara Larsson 21 miljoner
 6. Europe 20 miljoner
 7. Spotnicks 18 miljoner
 8. Cardigans 15 miljoner
 9. Dr Alban 14 miljoner
 10. Alcazar 12 miljoner
 11. Vikingarna 11 miljoner
 12. Swedish House Mafia 10 miljoner
 13. Rednex 10 miljoner
 14. Army of Lovers 7 miljoner
 15. A-Teens 6 miljoner
 16. Eagle Eye Cherry 4 miljoner

Man kan i och med detta även fastställa att framväxten av den svenska musikexporten är riktigt stark. Vem eller vilka som kommer att bli det nya svenska vidundret på pophimlen och som slår sig in på denna topplista av fantastiska artister återstår att se. 

Det ska även sägas att efter ABBA:s vinst i Eurovision Song Contest 1974, så har Sverige vunnit tävlingen ytterligare 5 gånger (1984 Herreys med “Diggi loo Diggi ley”, 1991 Carola Häggkvist med “Fångad av en stormvind”, 1999 Charlotte Perelli med “Take me to your heaven”, 2012 Loreen med “Euphoria” samt 2015 Måns Zelmerlöw med “Heroes”).

Sveriges totalt 6 segrar i Eurovision Song Contest placerar oss på en andra plats på topplistan över flest antalet segrar i tävlingen genom tiderna, endast Irland har fler segrar (7).

Massor av musik att ta del av

Idag finns tack vare enorma kanaler som YouTube, Spotify samt mängder av andra streamingtjänster och plattformar där man både kan lyssna på andra artisters musik precis som man även kan ladda upp sin egen musik på, fantastiska möjligheter som inte funnits tidigare. Dessutom kan du alltid välja att lära dig mer här om musik och även om mängder av andra ämnen om du skulle önska det.

Vill man även läsa om bland annat musik och artister så finns det mycket intressant information att tillgå på webbplatser som exempelvis deltagarkultur.se och grupptrycket.nu då dessa sidor ständigt blir uppdaterade om det senaste.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Loreen

De bästa låtarna i Melodifestivalen genom tiderna

Den svenska musiktävlingen Melodifestivalen är årets höjdpunkt för många svenskar. Ett bidrag ska utses för …