Programledare och jury för idol 2022

Vilka musikgenrer presterar bäst på svenska Idol?

Årets upplaga av svenska Idol har precis börjat och förväntningarna är skyhöga! Det är den första säsongen sedan 2020 som den kan anordnas helt utan restriktioner och det märks. Med fler deltagare än på länge kan vi förvänta oss en riktig folkfest. Inför säsongen har vi därför valt att sammanställa en lista på de tre musikgenrer som vuxit till att nästan bli synonyma med tävlingen.

Idol betting har blivit en populär del av tävlingen, och du kan därför såklart använda vår lista för att göra ett mer kvalificerat spel. Väljer du en artist som är aktiv inom några av dessa genrer ökar du rent statistiskt dina chanser att vinna. Du kan spela på nästan allt från och med nu. Vem som kommer vinna, vilka juryn kommer välja, och mycket mer. Läs vidare för att få veta exakt vilka genrer som brukar gå hem i stugorna!

Pop

Från början var Idol en tävling som var ute efter att just hitta Sveriges nästa popartist. Att musikstilen sedan hållit sig kvar som den enskilt största genren är inte mer än rimligt. Detta eftersom att popmusik dessutom är den mest populära genren om man kollar på topplistorna världen över. I takt med att musikvärlden förändras så förändras också låtvalen. Vilka låtar som är populära varje säsong beror på vilka låtar som spelas mest på radio, och vilka låtar folk ser som lämpade att sjunga. Under de tidigare säsongerna var Hero av Enrique Iglesias den tveklöst mest populära låten, och under många av de senare säsongerna var det Rolling in the deep med Adele. Tävlingen följer topplistorna och så kommer det att fortsätta. Vilken som blir årets mest populära låt får tiden utvisa.

Det är också popartisterna från programmet som har lyckats absolut bäst. Darin, Agnes, Måns Zelmerlöw, och Hanna Ferm är alla Idoler som efter programmet bidragit starkt till den svenska popscenen. Agnes släppte relativt snart efter programmet två låtar som slog internationellt. Sedan dess har hon till stor del lämnat Sverige, men hennes bakgrund som Idol-vinnare förblir.

Rock

Ytterligare en genre som presterat bra historiskt är rock. Rock må vara ett brett begrepp, och till det räknar vi också metal och annan liknande musik. Till skillnad från popen så är det inte mängden artister som påvisar dess popularitet. Här är det istället kvaliteten på de artister de lyckats ta fram, samt hur populära de blivit hos tittarna. Kvalitet före kvantitet, helt enkelt.

Redan under de tidigare säsongerna kunde vi se hur vissa rockartister verkligen lyckades slå sig in hos det svenska folket. Inte minst Erik Grönwall, som vann 2009 års upplaga av tävlingen. Han är också en av de artister som lyckats bäst efter tävlingen. Nästan direkt efter vinsten blev han huvudsångare i H.E.A.T och turnerade över hela Sverige. Han lämnade sedan bandet 2020 och det var inte självklart var han skulle ta vägen. Sen släpptes bomben – han skulle bli frontman i världsbandet Skid Row.

Redan året efter vann ännu en rockartist tävlingen. Trots fler sökande än någonsin, lyckades Jay Smith med sin hårda musik verkligen gå hem i stugorna. Karriären efter må inte vara riktigt lika lyckad som Grönwalls. Men, han fortsätter släppa musik som älskas av tusentals fans. Han lämnade dessutom ett stort avtryck i Idol-historien då han gjorde det ännu mer populärt med rockrelaterade genrer.

Svensk Pop

I och med att tävlingen historiskt främst riktat sig mot popmusiker, är det inte mer än rimligt att även nämna svensk pop. Naturligtvis kan det också gå under tidigare kategori. Men, vi anser att det är en viktig distinktion att göra. De allra flesta som har lyckats med popmusik efter tävlingen har gjort det antingen genom musik på svenska eller engelska. Inte båda. Det var exempelvis först när Darin började släppa musik på svenska som hans karriär verkligen tog fart. Det är alltså ett viktigt karriärsdrag för många av artisterna.

Denna trend är genomgående genom hela tävlingen. Hela vägen från första audition och till finalen i Globen får vi höra svensk pop. Allt från Zero Magazine favoriten Kent till Ted Gärdestad. Svensk pop är en musikstil som också bara blir mer och mer populär för varje år som går. Jämför man de absolut första säsongerna av programmet med hur det ser ut idag är det en stor förändring. Svensk pop har på många sätt tagit över, och många tävlande ser nog de lyckade Idol-artisternas val av språk som inspiration till deras egna resa.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Loreen

De bästa låtarna i Melodifestivalen genom tiderna

Den svenska musiktävlingen Melodifestivalen är årets höjdpunkt för många svenskar. Ett bidrag ska utses för …