Musikutrustning

Tips när du ska köpa musikutrustning med liten budget

Att köpa ny musikutrustning kan bli dyrt, särskilt om man vill ha grejer med bra kvalitet. Som tur är finns det sätt att hitta instrument, högtalare och andra musikprodukter som även passar en mindre budget. Här får du tips på hur du kan spara pengar på dina köp!

Nätauktioner med musikutrustning

Om du vill spara pengar är det ofta bäst att köpa en begagnad produkt. Du kan ofta hitta bra musikutrustning som är av hög kvalitet och i gott skick, men som av någon anledning letar efter en ny ägare. Ett tips för detta är att kolla in nätauktioner med musikutrustning. I dessa auktioner brukar det gå att köpa allt från hörlurar till instrument och mixerbord, och ofta billigt!

En nätauktion har vanligtvis ett bestämt datum framåt i tiden, då auktionen avslutas. Fram till detta datum går det att delta i budgivningen och om du skulle vinna varan kan du antingen få den skickad med posten eller hämta upp den. Ofta går det att följa budgivningen i realtid och även bevaka objekt ifall du är intresserad av något särskilt som inte finns ute på auktion just nu.

Titta efter annonser på sociala medier

Ett annat tips är att gå med i köp- och säljgrupper på sociala medier, med specifik inriktning på den utrustning som du är ute efter. Är du intresserad av att köpa en gitarr kan du med fördel leta upp grupper där det säljs musikinstrument. Om du istället är på jakt efter bra högtalare kan det finnas grupper för begagnad teknik.

Du kan förstås också söka på dessa kriterier på olika plattformar för köp och sälj på nätet, bland annat på tidigare nämnda nätauktioner men också på köp- och säljportaler med fasta priser på produkterna.

Positivt även för miljön

Att köpa begagnat gynnar inte bara din ekonomi. Återanvändning är också ett bra val för miljön då du hjälper till att minska konsumtionen i världen! När till exempel ett företag går i konkurs finns risken att fullt fungerande produkter slängs, men genom allt enklare tillgång till bland annat nätauktioner idag så går det snabbt att hitta nya ägare och öka livslängden på produkterna.

Granska bilderna för att se skicket

Naturligtvis är det dock viktigt att vara försiktig när man köper begagnade produkter, särskilt ifall du inte har möjlighet att se varan i riktiga livet före betalning. Se till att läsa beskrivningen noga och granska bilderna för att hitta eventuella fel. Många köp- och säljsidor erbjuder trygga lösningar för både köpare och säljare men om du köper utan mellanhand, till exempel via sociala medier, krävs extra försiktighet.

Låna och testa först

Många har säkert gjort ett köp som de sedan ångrat och inte fått användning för. Om du funderar på att börja spela ett nytt instrument, byta märke, eller köpa annan musikutrustning, är det därför en bra idé att testa på det först.

Har du en bekant som kan tänka sig låta dig prova deras gitarr? Eller har du möjlighet att besöka närmaste musikbutik för att se produkterna i riktiga livet, innan du beställer en vara? Detta är i så fall en fördel. Kanske upptäcker du att keyboard tilltalar dig mer än piano, eller att en billigare gitarr passar dig bättre än den dyrare du läst om. Genom att vara säker på ditt köp kan du spara mycket pengar.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Tullakrok i Ängelholm – festival med bland andra Abu Nein och Timo Räisänen

Under många år var musikfestivalen Tullakrok, vid Rönne Å i Ängelholm, ett uppskattat arrangemang med …