Sunday , December 4 2022

The Operating Tracks omtolkar mörka Springsteenlåtar

1982 släppte Bruce Springsteen sitt klassiska album Nebraska.

Låtarna var ursprungligen inspelade som demolåtar till en platta med kompbandet E Street Band, men Springsteen och producenten insåg att materialet passade bäst som sparsmakade sololåtar framförda på akustisk gitarr och munspel.

Nebraska utforskade Springsteen sin fascination för traditionell americana och textmässigt kretsade skivan runt människor som hamnat på fel sida om lagen. Titellåten är löst baserad på seriemördaren Charles Starkweather, som under slutet av femtiotalet tog livet av elva personer.

Detta mörka mästerverk fyller fyrtio i år, vilket har uppmärksammats av den svenska (c)old-school EBM-gruppen The Operating Tracks, som gjort hårt elektroniska tolkningar av två albumspår.

Calle Nilsson berättar för Zero Magazine om bakgrunden till det gränsöverskridande projektet.
– Jag upptäckte Bruce Springsteen i början av åttiotalet, men var då så inne på Depeche Mode att jag inte direkt tog till mig hans låtar. Med tiden förstod jag dock hans storhet och köpte upp mig på alla hans album. Bruce Springsteens musik berör mig på ett helt annat sätt än andra band. Den går rakt in i hjärtat och själen. Kan inte sätta fingret på vad det egentligen beror på. Det är både låtarna, texterna och själva uttrycket som berör mig något enormt. Jag har haft en tanke på att göra en cover från Nebraska under många år. För mig är det något av det bästa som någonsin släppts på skiva. Låtarna handlar om hopplöshet, desperation, tragiska levnadsöden och död, men det finns även spår av hopp. Valet föll först på ”State Trooper”. Originalet har ett hypnotiskt bluesriff och går i runt 120 bpm. Perfekt för monoton elektronisk musik. Jag började med att spela in gitarren och lägga sång till den. Precis som originalet låter. Men sedan började jag bygga på med de elektroniska elementen och låten tog form och fick ett rullande flyt. Resultatet blev dansant, elektronisk blues. Jag ville inte har för mycket ljud, då det kunde bli för stökigt, utan försökte hålla det så rent som möjligt. Att göra tolkningar av låtar som ligger utanför genren man vanligtvis spelar är väldigt inspirerande. Det visar att en bra låt helt enkelt är en bra låt!

Ni hittar både ”State Trooper” och en mörkt dramatisk version av titellåten ”Nebraska” på YouTube. Zero Magazine uppmuntrar alla läsare att både kolla upp dem och, om ni ännu inte förstått ”bossens” storhet, även de fenomenala originalen. 

Vill ni veta mer om The Operating Tracks, så rekommenderas Zero Magazines intervju från ifjol.

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Front 242 spelar outgivna låtar live

De belgiska EBM-pionjärerna Front 242 befinner sig just nu på USA-turné, där de framfört ett …