Kryptovaluta och NFT

Kan kryptovalutor & NFTs gynna artister?

Det har varit mycket snack om kryptovalutor de senaste åren. NFTs är också ett verktyg som ploppat upp här och där när man läser om kryptovalutor nyheter.

Under flera årtionden har termen “starving artist” funnits. Många personer brukar associera konstnärer och artister med en lägre inkomstkälla och att det är svårt att tjäna stora pengar på att skapa konst. Men är detta verkligen helt sant?

Kryptovalutor har tagit den ekonomiska marknaden med storm under en tid nu. Det är helt enkelt ett helt nytt sätt för människor och företag att erbjuda smarta lösningar inom transaktioner och handel. Investerare väljer att köpa- och sälja kryptovalutor för att förhoppnings gå i vinst.

I århundraden har de alltid varit fästa med att sälja fysiska tavlor. Detta kan nu förändras enormt. Hur kan då artister och konstnärer använda kryptovalutor och NFTs för att förbättra den ekonomiska delen när de vill sälja sina verk?Vi tar en titt på detta längre ner i artikeln.

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor är digitala valutor eller e-mynt. Det är en motsvarighet till fysiska fiatvalutor. Kryptovalutor finns inte i fysisk form och allt sker över nätet. Du kan handla kryptovalutor på plattformar som t.ex. biticodes. Det är dessutom ett sätt som personer intresserade i handel kan använda sig utav.

Kryptohandel är en väldigt volatil marknad. Det betyder att kryptos kan se enorma prishöjningar eller stora sänkningar i värdet. Det betyder också att investerare kan göra vinster på flera hundra %. Men de kan också gå i förlust på samma sätt.

Idag går det dessutom att betala med många kryptovalutor hos återförsäljare. Detta gäller mestadels över nätet, där konsumenter kan köpa varor eller tjänster online. Vissa länder har dock börjat implementera kryptovalutor i den verkliga världen, där det finns bankomater där man kan använda kryptovalutor för att växla dem och sedan ta ut dem i en fysisk fiatvaluta.

Vad är en NFT?

En NFT är en förkortning på Non-Fungible tokens. De har blivit populärare de senaste åren. Här kan samlarobjekt som t.ex. digital konst säljas till enormt höga priser, där allt sker på onlinemarknaden. NFT blev utsedd till årets ord 2021 av Collins, som är en brittisk ordbok.

Tänk dig att du har ett samlarobjekt online, som t.ex. i dator- eller TV-spel. Dessa objekt säljs oftast inom spelen med spelets egna valuta, som inte har något värde i vår verkliga värld. NFTs har ändrat på detta. Detsamma gäller digital konst. Om en konstnär målar ett digitalt konstverk, kan de göra denna till en NFT och sälja den på kryptohandeln.

Varför kan det gynna artister?

NFTs kan gynna artister och TV-spel eller datorspelare eftersom det digitala objektet får ett verkligt värde. De kan helt enkelt sälja sin NFT vidare för en kryptovaluta, för att därefter växla denna valuta till en fiatvaluta, eller ett annat kryptomynt.

I många år har konstnärer och spelare världen över inte haft lika stor möjlighet att tjäna pengar på det som skapas eller hittas i spelvärldar. NFTs har ändrat på detta helt, vilket skapar en mycket större möjlighet för konstnärer och spelare att bli mer ekonomiskt framgångsrika.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Loreen

De bästa låtarna i Melodifestivalen genom tiderna

Den svenska musiktävlingen Melodifestivalen är årets höjdpunkt för många svenskar. Ett bidrag ska utses för …