Fem snabba frågor till Sturm Café

Inspirerade av den tidiga EBM- och industriscenen har Jonatan Löfstedt och Gustav Jansson, alias Sturm Café, skapat sig en liten men lojal lyssnarskara över hela världen. Duon står i startgroparna för en höstturné och Zero Magazine tog tillfället i akt att ställa fem snabba frågor.

Ni har en ganska intensiv konserthöst framför er med spelningar i bland annat Köpenhamn, Helsingborg och Stockholm. Vad kommer Sturm Café att bjuda på live?
– Vi kommer bjuda på vad vi alltid bjuder på, det vill säga oss själva. En hitkavalkad med låtar som sträcker sig över hela vår karriär, från första albumet till eventuellt någon osläppt låt från vårt kommande album. Vi försöker alltid göra en energisk show. På samtliga nämnda spelningar tar vi med vår gamle vapendragare Jocke Mohlund på drumpads och sång, vilket gör det ännu mäktigare.

Har ni några personliga favoritlåtar, som är extra roliga att framföra inför en publik?
– Alla låtar som får publiken att verkligen reagera. ”Europa” brukar leda till allsång och ”Stark, Schön und Elegant” brukar också få igång folk. Vi får inte heller glömma ”Stiefelfabrik”, som vi spelade in på en lunchrast i gymnasiet, och som får vilken scen som helst att komma i bodygung.  

Ni har blivit väl mottagna i både Tyskland och Mexiko. Kommer ni att satsa än hårdare på den utländska marknaden framöver?
– Vi försöker spela på alla ställen som vill ha oss, under förutsättning att villkoren är okej. Vi har ingen utstuderad plan annat än att bara försöka fortsätta utvecklas och skriva intressanta låtar. Vi söker aldrig spelningar någonstans, utan får med jämna mellanrum erbjudande från diverse arrangörer runt om i världen. Det räcker bra för oss, eftersom båda har tidskrävande ”riktiga” jobb vid sidan av Sturm Café. En lagom nivå med spelningar 10-12 gånger om året är perfekt för oss.

Vilket är det bästa EBM-albumet någonsin och varför?
– Det finns många bra, men en favorit vi ofta återkommer till, och som alla borde ha, är tolvtumssingeln На Велодроме 141 med bandet Velodrome. Gruppen bestod av Jordi Guber och Krishna Goineau från det legendariska bandet Liaisons Dangereuses. De släppte bara en tolva och försvann efter det. Produktionen och låtarna är så där skönt skeva som gärna tidig EBM och proto-techno får vara! Tre topplåtar som funkar både hemma och på dansgolvet! 

Vad har Sturm Café annars på gång inför framtiden?
– Vi är mitt uppe i att slutföra inspelningen av vårt nya album. All musik är klar, men det saknas texter och sånginspelningar på mer än häften av låtarna. Musiken går lite i samma stuk som Europa och Fernes Land, men med en ny tvist. Vi försöker alltid ha en fot kvar i det gamla och en fot i något nytt. Alltså utforska nya ljudbilder och ta konceptet ett steg längre. Vi hoppas kunna släppa albumet kring årsskiftet, men allt beror på utvecklingen kring vinylpressandet och de extremt långa ledtiderna som uppstått. Vi har nyligen även, lite spontant, spelat in två låtar tillsammans med Douglas Du Fresne och Patrick Tabor från Kalifornien, som utgör banden Diesel Dudes och Morning Hands. Resultatet blev riktigt bra. Väldigt skevt, funkigt och med ett extremt åttiotalssound. Kanske blir det att släppa låtarna på en kommande sjutumssingel, vet vem? 

Se Sturm Café live i höst:

Den 9 september på Lygten Station i Köpenhamn (läs mer här) 
Den 10 september på Charles Dickens i Helsingborg (läs mer här)
Den 19 november på Klubb DÖD i Stockholm (läs mer här

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

REIN – tillbaka med starka singeln ”How’s It Gonna Be?”

2020 släppte Joanna REIN Reinikainen sitt uppskattade debutalbum, REINCARNATED (läs gärna Zero Magazines intervju här). Nu …