Saturday , January 28 2023

Tack för allt, Vangelis (1943-2022)

Tyvärr har ytterligare en elektronisk pionjär lämnat oss.

Närmare bestämt Vangelis, alias Evánghelos Odysséas Papathanassíou, som tillsammans med Kraftwerk, Tangerine Dream och Jean-Michel Jarre var en av de stora förgrundsfigurerna inom den synthesizerbaserade musiken.

Vangelis storhet och betydelse lyfts fram av Greklands premiärminister, Kyriakos Mitsotakis, som hyllar honom på Twitter och kallar honom “a pioneer of the electronic sound.”

På Vangelis makalösa meritlista hittar vi soundtrack till filmer som Blade Runner, The Bounty1492: Conquest of Paradise, Bitter Moon och Chariots of Fire (den sistnämnda tilldelad en Oscar), musik till London’s Royal Ballet, tv-musik till Carl Sagans “Cosmos” och signaturmelodin till de Olympiska vinterspelen i Sarajevo 1984.

Zero Magazine fäller en tår och uppmuntrar alla att lyssna på den grekiske mästerkompositören i helgen.

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Trentemøller – “All Too Soon”

Anders Trentemøller har definitivt varit en av Danmarks intressantaste artister under tvåtusentalet. Vid sidan av …