Saturday , February 24 2024

Tack för allt, Vangelis (1943-2022)

Tyvärr har ytterligare en elektronisk pionjär lämnat oss.

Närmare bestämt Vangelis, alias Evánghelos Odysséas Papathanassíou, som tillsammans med Kraftwerk, Tangerine Dream och Jean-Michel Jarre var en av de stora förgrundsfigurerna inom den synthesizerbaserade musiken.

Vangelis storhet och betydelse lyfts fram av Greklands premiärminister, Kyriakos Mitsotakis, som hyllar honom på Twitter och kallar honom “a pioneer of the electronic sound.”

På Vangelis makalösa meritlista hittar vi soundtrack till filmer som Blade Runner, The Bounty1492: Conquest of Paradise, Bitter Moon och Chariots of Fire (den sistnämnda tilldelad en Oscar), musik till London’s Royal Ballet, tv-musik till Carl Sagans “Cosmos” och signaturmelodin till de Olympiska vinterspelen i Sarajevo 1984.

Zero Magazine fäller en tår och uppmuntrar alla att lyssna på den grekiske mästerkompositören i helgen.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Tangerine Dream – elektroniska legender i ny sättning

När Tangerine Dreams grundare och mastermind, Edgar Froese, lämnade jordelivet 2015 verkade det troligt att …