Svensk musikindustri får ekonomin att blomstra

Sverige är en av världens största musikproducenter. Det är rätt häftigt för ett land med strax över tio miljoner invånare. Från 1970 och fram till i dag har landet exporterat mer musik än de importerar. Det här är resultatet av mängder med framgångsrika band och artister, såväl som tjänster som distribuerar musik. Detta är glädjande nyheter för alla som gillar musik, men också för den svenska regeringen. De tjänar stora pengar när det går bra för den svenska musikbranschen. 

Den andra största musikexportören

Den svenska musikbranschen, som har sin bas i Stockholm, har uppmätt en positiv utveckling i flera år. 2019 uppgick musikbranschens omsättning till totalt 12,4 miljarder kronor. Det exporteras samtidigt mer musik än vad det importeras, vilket innebär att landet tjänar mer på musik än vad det spenderar. För varje dollar som Sverige behöver betala för att importera musik får de i genomsnitt 2,7 dollar tillbaka från sin export. Detta är ett viktigt snitt eftersom det visar hur stark industrin är. Endast tre länder i världen exporterar mer musik än de importerar. USA kommer på första plats följt av Sverige och Storbritannien.

Som exportör snarare än importör är det inte Sverige som behöver tänka på att växla valuta. En exportör som handlar med euro behöver följa valutakursen för EURSEK för att se hur valutorna står mot varandra. För svensk del är en svagare krona gynnsam för exporten, eftersom det blir mer attraktivt för exportören att handla. En stark export kommer samtidigt att höja värdet på kronan, vilket också är bra för svensk del. Svensk musik kommer sannolikt att efterfrågas oavsett kronans styrka.

Främjar ny musik

Det finns ett omfattande musikintresse i Sverige. Faktum är att Sverige är det land som har flest körer per capita. Intresset tillsammans med stora musikframgångar har lett till en större musiksatsning på regeringsnivå. Det har öppnats fler musikskolor, musikprogram och ges stöd i form av bidrag till musiker. Tanken är att en tidig satsning på musik kan leda till större vinster i framtiden.

Phone with Spotify

En annan anledning till att Sverige har stora framgångar inom musik är satsningarna på att distribuera den. Uppkomsten av musiktjänsten Spotify, som har över fem miljoner svenska användare, har gjort det enklare för musiker att publicera sin musik och bli hörda. Det är också enklare att sprida musiken utanför Sveriges gränser. 27 procent av musikexporten via Spotify går till Nordamerika medan 10 procent går till de andra nordiska länderna.

De största musikframgångarna

Några av Sveriges största musikexporter är ABBA följt av Roxette, Ace of Base, Robyn, Europe och Avicii. Det är däremot lätt att endast fokusera på enstaka band och artister. Några av världens mest kända låtskrivare kommer från Sverige, varav en av de allra största är Max Martin. Han har skrivit och producerat mängder med hitlåtar åt kända artister. Det är bland annat han som ligger bakom hits som Katy Perry’s ”I kissed a girl”, Taio Cruz ”Dynamite” och Britney Spears ”Baby One More Time”.

Det finns inga tecken på att den svenska musikbranschen kommer att tappa sin position. Det är en stor inkomstkälla för regeringen och fans från hela världen vill höra mer musik från Stockholm, Göteborg och alla andra musikaliska städer.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Loreen

De bästa låtarna i Melodifestivalen genom tiderna

Den svenska musiktävlingen Melodifestivalen är årets höjdpunkt för många svenskar. Ett bidrag ska utses för …