Wednesday , February 21 2024
Suggade vinglas

Optimalt förvar av vin

Att ha några riktigt goda vinflaskor hemma är något som många unnar sig. Gott vin passar alla tillfällen! Fantastiska middagar med vänner eller mysiga sådana med din partner eller vad sägs om ett glas efter en tung arbetsdag?

För att njuta av ditt goda vin behöver du ett bra förvar. Vad vet du om optimal långtidsfövaring av vin? Idag rekommenderas det att köpa vinställ eller kyl som håller vinet rätt tempererat. Lite mer om ämnet finns att läsa i nästa rubrik.

Hur ska man förvara vin?

Även om vinkyl anses vara en bra investering så lyder grundregeln att ifall du ska dricka vinet inom 3 år behöver du inte tänka på förvaret. Observera att ett optimalt förvar kräver att flaskan ställs på en mörk och sval plats. Rumstemperatur skadar vinet och förkortar dess hållbarhet.

Lägsta temperatur ska inte understiga 10 grader eller överstiga 35 grader. Optimala temperaturen anges vara mellan 12 – 16°C. Bästa tipset är att förvara vinet mörkt samtidigt som du försöker upprätthålla en stabil temperatur och jämn fuktighet, något som en bra kyl gör åt dig.

Om du tänkt lagra vinet under en längre tid ska du låta det vila liggandes. Detta görs så att korken inte torkar ut. Om vinet ska drickas inom något år, spelar inte positionen lika stor roll. För säkerhets skull är det kanske bäst att låta flaskan vila liggandes.

Finns det någon skillnad på att förvara vitt och rött vin?

Om du planerar att dricka vinet inom 3 år så behöver du inte tänka så mycket på förvar eller ifall vinet är rött eller vitt. Generellt är röda viner mer hållbara än vita. De är fylligare, kraftigare och har en högre fruktsyra vilket gör att de är lättare att lagra. Vita viner som har en högre syrehalt är också lätta att lagra.

Ifall du behöver råd eller hjälp med förvaret av ditt vin kan du alltid läsa olika guider på nätet som innehåller ganska bra och uppdaterad information.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Publik framför scen

10 legendariska konserter

Att bevittna en legendarisk konsert är som att få en glimt av musikhistorien i sitt …