Monday , September 26 2022
Foto: Johan Alexed

SCALA – ny singel med Helena Wigeborn

I fjol introducerade Zero Magazine den i Frankfurt bosatte göteborgaren, Peter Johansson, och hans dansanta projekt SCALA – där feta beats, klatschiga syntslingor och trallvänliga melodier delar på utrymmet (läs gärna intervjun här).

Nu är SCALA tillbaka. Intressant nog med Helena Wigeborn från Train To Spain bakom mikrofonen.  Peter och Helena var båda en del av gruppen GLAS, som släppte en EP 2017 och medverkade på pbhmedias coveralbum Night City Tribute – The Songs of Secret Service.
– Det var en ren tillfällighet att Helena och jag började arbeta ihop igen. Efter min debutskiva, Chapter 1, hade jag skrivit lite låtar, som lagts i träda. Egentligen var de nog inte ens avsedda för SCALA, eftersom de var på svenska. Men ungefär samtidigt chattade jag med Helena om ett helt annat ämne, ett samtal som  avslutades med “om du behöver en sångerska någon gång i framtiden kan du ju höra av dig”. Ibland faller allt på plats, och man får ett erbjudande som inte kan avvisas, berättar Peter. 

Resultatet av de gamla vännernas samarbete blev ett flertal nya låtar. Inte minst den dramatiska elektropopkaramellen ”Guld & Champagne”, som nu finns alla på digitala streaming- och nedladdningstjänster.
– ”Guld & Champagne” är kanske egentligen ingen optimal förstasingel. Men när vi, för ett par veckor sedan, satt och diskuterade hur och när vi skulle släppa, drog precis eländet i öst i gång. Självklart kan man inte ha tagelskjortan på för evigt, men där och då kändes det inte rätt att ge ut någon “klackarna i taket-dänga”. Så även om titeln “Guld & Champagne” kan ge förväntningen av new romantic-rusig dekadens är det inte riktigt så. Kontrasten från Chapter 1 är alltså ganska stor, menar Peter.

Zero Magazine uppmuntrar alla att lyssna! 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Vogon Poetry – remixsamarbete med Mystic Experience

Den skånsk-göteborgska elektropoptrion Vogon Poetry har släppt en ny singel. Närmare bestämt ”Milliways”, som är …