Saturday , April 13 2024
Nätcasino

Musikens kraft – detaljhandel, spel och humör

Musik kan vara ett väldigt kraftfullt verktyg för att attrahera kunder till en affär eller för att skapa en viss känsla hos kunden. Vi har skapat musik under enormt lång tid och den har alltid tjänat ett syfte i den mänskliga upplevelsen. Ju mer samhället har utvecklats, desto mer har musiken ändrats i våra liv, men sättet musik influerar oss är dock detsamma.

En affärs atmosfär påverkar det känslomässiga i människors tillstånd. Vi kan till exempel se hur musikaffärer varierar musiken med volym, tempo och pitch på sångerna som spelas upp. Studier har visat att affärsägare som fokuserar på hjärnans njutningscentra (de delar som kontrollerar må-bra kemikalier som oxytocin, dopamin och serotonin) och även den del av hjärnan som kontrollerar belöningscentrat (de som släpper stressrelaterade hormon som adrenalin och kortisol), gör att kunderna i affären beter sig på olika sätt.

Kunder som lyssnar på musik känner oftast att de har en positiv upplevelse, även när de spenderar tid på att stå i kö eller vänta på att prata med en kundtjänstmedarbetare. När människor njuter av musik som de gillar, spelar det ingen roll hur området runt om dem ser ut. Tiden spenderas snabbare och trevligare, vilket leder till en upplevd ökning av hur snabbt tiden går. Kunder har således inget emot att vänta om det finns bra musik i bakgrunden.

Vi kan också titta på de som tycker om att spela slots. Spelmaskiner har oftast ljud och musik i sig, för att öka spelarens upplevelse. Musiken kan vara kopplad till temat som spelmaskinen fokuserar på, tillsammans med ljudeffekter när man lyckas vinna ett snurr eller aktivera en bonus. Ljudeffekter som detta ökar även underhållningen i spelmaskiner, eftersom fler sinnen aktiveras under spelandet. Vissa spel har därför mer uppiggande musik, medan andra har mer spännande musik.

Genre på musiken ändrar människors perception
Den genre som affärer, spel eller online butiker använder kommer dessutom ändra kundernas perception. Klassisk musik projicerar t.ex. en känsla av kvalité och lyxighet. I en studie från 2007, började Nicolas Gueguen spela klassisk musik i en vinbutik för att öka försäljningen då kunderna blev influerade att köpa dyrare varor. Målet var att välja den musik som passade den målgrupp som affären riktade in sig mot. En affär som säljer tonårskläder brukar således använda sig av nya topplåtar, medan en friluftsbutik istället spelar countrymusik. Om människor hör musik som de gillar, finns det en större chans att de handlar.

Musik som har en social funktion, får personer att tänka på den roll de har i samhället och de självuttryck som de genererar. Känslomässig musik, uppmanar personen att känna någon känsla: spänning, sorg, glädje, etc. Musik som har en kognitiv funktion, gör att personer antingen känner sig mer engagerade i världen eller mer avlägsna. Musik som fokuserar på harmoni tilltalar ofta hörselsinnet och uppmanar personen till en viss handling.

Sammanfattning om musik och dess påverkan på människor
Musik har alltså en stor påverkan på oss, oavsett om vi väljer att lyssna på den själv eller om musiken finns i bakgrunden i en viss butik eller i ett spel. Det finns en anledning varför vi tycker om vissa låtar extra mycket när vi mår på ett visst sätt, t.ex. vid sorg eller när vi lyckats uppnå ett mål. Nästa gång du tar en shoppingtur, uppmärksamma den musik som spelas i de affärer som du besöker eller det spel som du underhåller dig med, för att se om musiken i fråga påverkar dig på ett visst sätt eller inte. Att experimentera med musik för att se vilket humör den skapar, är alltid intressant att undersöka. Det kan även vara smart att kontrollera den musik som du själv väljer. Lyssnar du alltid på ledsam musik och undrar varför dina känslor är nedstämda? De låtar som du lyssnar på kan faktiskt ha en stor inverkan på ditt humör. Det finns en anledning varför ljudhealing och musik i meditation används. Vissa låtar gör dig lugnare, medan andra låtar gör dig mer uppspelt. Ta en titt på dina spellistor på Spotify, YouTube, din CD-samling eller det program som du använder dig av. Är det kanske dags att uppdatera den musik som du lyssnar på för en positivare inställning till livet? Musik är extremt kraftfullt!

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …