Wednesday , April 17 2024
Man på tak

Vad behöver du veta vid byggprojekt?

Byggprojekt kan vara olika när det kommer till arbetsmoment, svårighetsgrad och kostnad. I många fall behöver man hålla många bollar i luften och försöka ta hänsyn till olika saker. Vad behöver du veta om du planerar att starta ett byggprojekt?

  • Gör gärna en undersökning på nätet när det kommer till entreprenörer och byggföretag. Sajter som hussmart.se kan vara intressanta då de innehåller information om aktiva aktörer i branschen och kan även ge vettiga tips.
  • Försök att bestämma exakt vad du vill få ut av byggprojektet. Dina egna önskemål ligger alltid till grund för det framtida arbetet som ska utföras. Försök också att kommunicera fram dina planer och förväntningar på rätt sätt.
  • Ta reda på ifall ditt byggprojekt kräver bygglov.
  • Ta reda på ifall projektet kräver ändrade planlösningar eller nya arkitektplaner.

Hur väljer du ett byggföretag?

Ett byggprojekt är inte det andra likt men de flesta av dem har något gemensamt, nämligen behovet att hitta det rätta byggföretaget. Det här ska du tänka på när du väljer byggfirma:

  • Gör en grundlig förundersökning på nätet
  • När du valt några företag, kontakta gärna dem och be att få titta på referenslistor. Detta gäller speciellt dig som har ett stort byggprojekt framför dig.
  • Vad förväntad du dig av entreprenören? Vilket resultat förväntar du dig? Försök att förmedla detta på ett konkret sätt till byggfirman.
  • Tumregeln lyder att du ska ha minst 3 offerter som du ska jämföra mellan.

Räcker pengarna?

Ett viktigt moment i varje byggprojekt är finanserna. Olika byggprojekt kan kosta olika mycket beroende på vad som ska göras.

När du planerar inför byggprojektet är det bra att försöka besvara frågor som: Vad kommer projektet att kosta? Har jag pengar i sparkontot? Hur långt räcker dem? Behöver jag låna pengar och av vilken bank? Hur mycket kommer amorteringen att  ligga på?

Tänk på att ifall du tar ett banklån för ombygge eller renovering så måste du tänka framåt i tiden. Försök att göra en beräkning på dina finanser och se ifall du kan avbetala lånet med din nuvarande inkomst.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …