Instrument

Så anordnar du en lyckad musikquiz-afton

Julen 2021 väntar runt hörnet och med den mer tid för socialt umgänge och samvaro med vänner och bekanta. Klassiska aktiviteter under tiden före jul brukar huvudsakligen bestå av adventsmys, julbak, klappinslagning i goda vänners lag över lite glögg och lussebullar och lill-jul för de som inte kan fira med varandra den 24:e och dagarna därefter.

Det finns dock gott om andra alternativ för att samlas kring en rolig aktivitet i dagarna före eller efter julen då vi generellt sett är lite mer avslappnade och sugna på skoj. Vad vore då bättre än att anordna en lyckad musikquiz-afton? Svensk Tv-tablå vittnar om att det finns ett stort intresse bland svenskarna dels för frågesporter och dels för program som kretsar kring sång och musik. Långköraren Jeopardy började sändas i TV4 1991 och sändes under vardagskvällar ända fram till den 15 december 2005 med charmiga Magnus Härenstam som programledare. Program som Så ska det låta (numera nedlagt) och SVT:s Dobidoo där olika lag tävlar i musikfrågor och brister ut i sång lyckas också attrahera storpublik vecka efter vecka. Alla förutsättningar finns därmed för god uppslutning och ivrigt deltagande i din alldeles speciella musik-quiz-afton. Här kommer lite tips om hur du organiserar den.

Särskilda teman
Ett musikquiz i klassisk tappning går kort och gott ut på att spela upp låtar under ett fåtal sekunder och låta deltagarna gissa och notera sång och artist på ett blad. Efter att svarstiden löpt ut anger lekledaren i regel rätt svar och deltagarna får poäng (eller inte). Något roligare än ovanstående format är att knyta dina quiz-frågor till särskilda teman för att göra det hela något mer utmanande och engagerande. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Du kan exempelvis ha en frågekategori som rör musik från en särskild del av världen, låtar från en särskild artists musikkatalog eller musik som knyter an till ett särskilt tema såsom poker och spelrelaterade låtar. Du kan exempelvis låta deltagarna lyssna på en låt med pokertema som “Viva Las Vegas” eller “Ace of Spades” och identifiera alla pokerord i låttexten jämte en förklaring av vad ordet i fråga faktiskt betyder för extrapoäng. Se bara till att du själv är bekant med termerna så att du kan poängsätta korrekt. Lyckligtvis finns ordlistor med de mest vanliga termerna och orden inom pokervärlden online som du kan skriva ut till dig själv på förhand.

Mat och dryck
Pizza

För att dina deltagare ska känna sig välkomna och orka delta i ditt quiz med humöret på topp är det viktigt att de hålls väl förfriskade under kvällens gång. Du behöver absolut inte komplicera saker och ting mer än nödvändigt. Det är helt OK att ställa fram lite hämtpizzor och läsk som ni gemensamt kan mumsa på under kvällens gång. Vill du engagera dig ytterligare tipsar vi dock om enklare plockmat som passar sig när man vill äta och samtidigt hålla händerna fria för att snabbt anteckna rätt låt och artist. I det här avseendet passar rätter som grönsaksdipp med hemgjord hummus, miniburgare, heta kycklingvingar eller små fajitaknyten med guacamole-dip.

Be gästerna plugga på
För att ditt musik-quiz ska tas på riktigt allvar är det en god idé om du sänder ut en formell inbjudan till dina gäster i god tid i förväg. Inbjudan får gärna vara snitsigt utformad med rolig och iögonfallande grafik och text som skvallrar om vad dina gäster ska få vara med om – exempelvis en e-vite som smyckats med noter och instrument. I inbjudan noterar du allt som kan vara av intresse för gästerna att veta – exempelvis tid och plats och meny för kvällen. Här är det dock även bra om du motiverar gästerna att plugga på lite. Skicka gärna med en länk till en Spotifylista eller två där vissa av låtarna du tänkt spela under kvällen är dolda bland andra låtar som saknar helt och hållet anknytning till ditt quiz. Detta gör att du skapar spänning och förväntan inför ditt event och att gästerna dyker upp bättre förberedda för att förhoppningsvis briljera på ditt finurliga quiz.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …