Rolling Stones - Logo

Kända låtar om att gambla

Genom att vara ett förekommande tema i allt från böcker och filmer till just musik har gambling länge haft en given plats inom populärkulturen. Idag tittar vi närmare på den sistnämnda kategorin, där det finns flera stora exempel på låtar om gambling.

Att spelande fortsätter vara relevant i populärkulturen och synnerhet musikens värld beror förstås på breda intresset för gambling, som de senaste åren skjutit i höjden. Ett kvitto på tillväxten är att det utöver en drös spelbolag, finns jämförelsesajter som listar betting på nätet.

En annan anledning är också de metaforer som går att dra inom gambling, där det bland annat kan handla om att våga chansa – precis som vi tenderar att göra på kärleken. I följande exempel blir det tydligt att låtar om gambling gärna har underliggande lager.

Tumbling Dice – The Rolling Stones
Få listor med kända låtar lyckas undvika The Rolling Stones. Deras megahit Tumbling Dice (som de gärna spelar live än idag) från dubbelplattan Exile on Main Street, är en låt som på ytan handlar om spelande. Under ytan är den däremot en låt om kärlek där textens huvudperson uppmanar sitt kärleksintresse att våga kasta tärningen och chansa på dem.

Desperado – The Eagles
I den här ultrakassikern använder Eagles pokerreferenser för att berätta om en ensam cowboy som är rädd för att förälska sig. “Don’t you draw the queen of diamonds, boy. She’ll beat you if she’s able”, skriver låtskrivarduon Glenn Frey och Don Henley. Den handlar också om att man får göra det bästa med handen man tilldelas, även om det inte innebär vinst i kärleken. 

Poker Face – Lady Gaga
Denna grammisbelönade virala sensation handlar i grunden om ett av Lady Gagas tidigare förhållanden och hur hon inte ville avslöja att hon tappat passionen för personen i fråga. Detta förklätt i fräcka textrader likt denna: “I won’t tell you that I love you, kiss or hug you, cause I’m bluffin’ with my muffin”.

The Winner Takes It All – ABBA
Några av våra allra största inom svensk musik har även de en låt om spelande som drar paralleller till kärlek. The Winner Takes It All skrevs av Björn Ulvaeus som då befann sig i en skilsmässa och han menade att det bara är en som går vinnande ur ett brustet äktenskap.

Atlantic City – Bruce Springsteen
Förmodligen “Bossens” mest kända akustiska låt. Den tillåter oss att läsa mellan raderna då den handlar om vinnare och förlorare, där huvudpersonen är en arbetarklassens snubbe som menar sig tillhöra de sistnämnda. Nu är han på väg mot Atlantic City och organiserad brottslighet för att klara sig. Denna text om att satsa allt på ett kort ramas läckert in av att Atlantic City är ett av USA:s stora spelmekkan. Inte lika präglad av kärlek som de andra texterna, men gripande är den likväl.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …