Thursday , April 18 2024
Listen to music

Bra musik – den renaste av njutningar

Bra musik är den renaste av njutningar. Idag är det också lättare än någonsin att få lyssna på musiken man älskar. Internet har underlättat tillgången till musik på ett sätt som få anat. Man kan höra både nya och gamla låtar på olika plattformar beroende på smak och preferenser. Det går att lyssna på musik helt gratis men det finns även digitalt baserade sajter som tar en månatlig eller årlig avgift så att du får tillgång till flera artister och nyutgivna album. Med andra ord kan du lyssna på musik oavsett om du har en stram budget eller kan faktiskt unna dig en prenumeration. Det enda som behövs är en internetuppkoppling.

Överlag finns inget skönare att lägga sig i sin egen säng, sätta på hörlurarna och blunda. Man hör sina favoritlåtar den ena efter den andra och en efterlängtad avkoppling startar. För musik är just det, njutning, avkoppling och ett sätt att ta vara på vardagen.

Vilken musik tycker du om?
Pop, ambient, rock, electronica, hiphop, trance, techno, country, schlager, hårdrock eller klassisk music? Håll dig hårt, detta är bara några exempel på musikgenren eller undergenren som finns idag. Vilken musiktyp gillar du och varför?

Många menar att viss musik passar enskilda personligheter, att musiksmaken faktiskt har något att göra med hur vi är som människor. Det är en hel del forskning som gjorts och görs än idag inom ämnet. Idag finns det egentligen bara teorier angående den aspekten, inget är riktigt fastställd.

Vad påverkar musiken?
Hur påverkas vi av musiken? Bland annat stimulerar  den många olika system och funktioner vår hjärna.  Vilka är dessa? Experter menar att den kan bland annat stimulera minnet, motivationen, uppmärksamhet, olika känslor och vårt eget belöningssystem.

Låt oss ta ett exempel. Vid demenssjukdom skadas hjärnan men sanningen är att musik kan nå in till den friska delen av den och påverka den oavsett sjukdomen. Med andra ord är musik ett kraftigt verktyg som når till oss människor på ett starkt sätt.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …