Sunday , November 27 2022

Disharmonikerna – nytt album och releaseparty

Det svenska kultbandet Disharmonikerna – bestående av Urban Hane (sång), Kristian Petrov (gitarr) och Ken Höög (bas) – spåddes en lysande framtid på nittiotalet, men fick tyvärr aldrig det stora kommersiella genombrottet.

1996 somnade trion in, men nu är de tillbaka med sin första fullängdare på mer än 25 år. Urban Hane berättar om bakgrundshistorien:
– När Disharmonikerna splittrades på nittiotalet var vi inte alls på god fot med varandra och under många år umgicks vi inte, trots att vi varit vänner sedan barnsben. Alla som spelat i ett band vet att det är en rätt speciell relation, som kan lämna en bitter eftersmak när den bryts. Men livet gick vidare. Folk gifte sig, skaffade barn, flyttade och vi trodde alla att musiken var ett avslutat kapitel. Men samtidigt låg något och skavde, så i samband med en dokumentärfilm om Trollhättans musikliv väcktes en tanke om att det kanske ändå fanns ytterligare ett kapitel att skriva…

Trion började med att spela in två nya låtar tillsammans. Samarbetet gav mersmak och snart var fokuset inställt på en ny fullängdare.
– Alla år och livserfarenheten som följer med dem hade gjort oss mer toleranta inför varandras olikheter och vi kände att om det verkligen skulle kännas som ett sista kapitel, och inte bara en epilog, så ville vi göra ett helt album. Det skulle formatmässigt motsvara Nattens profitörer, som vi släppte 1994. Med andra ord skulle skivan innehålla åtta låtar, varav en är en duett. Vårt nya album, Ensamma bland människor, tecknar inte samma mardrömslika dystopi om en högteknologisk och genombyråkratiserad nära framtid som Nattens profitörer. Men skildringen av vardagliga händelser som förstoras upp till livsavgörande ögonblick är gemensam.

Precis som tidigare, så handlar det om en snygg och annorlunda mix av av postpunk, new wave, new romantic, krautrock och folkmusik.

Ni bör absolut kolla upp Ensamma bland människor nedan. Missa inte heller skivans releaseparty den 6 november på Kulturbaren i Trollhättan (läs mer och införskaffa biljetter här).

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Krake – “Smuts”

Krake från Luleå – som består av Fredrik Sjögren (gitarr och sång), Fred Sundström Kanon …