Thursday , June 20 2024

Josefin Berger – “My Angels I Pray To You”

Zero Magazine introducerade i fjol Josefin Berger, som då bjöd på Tolkieninspirerad elektronisk “fantasypop” och svävande Enya-inspirerade tongångar.

Josefin är nu tillbaka med en mycket vacker låt, som heter “My Angels I Pray To You” och så smått leder tankarna till storheter som Kate Bush och Tori Amos. Detta såg vi som en utmärkt anledning att ställa några snabba frågor till henne. 

Hur skulle du beskriva “My Angels I Pray To You”? Vad handlar den om textmässigt?
– Texten är en bön till änglarna om hjälp att få vara den person man vill vara och ha styrkan att följa sitt hjärta, att få bli älskad på det sätt man behöver och även att änglarna ska hålla ett vakande öga på nära och kära och vår fina jord. För mig personligen handlar den om min längtan att få ägna mig åt min musik. Men jag skrev bönen mer generell, för att jag ville att så många som möjligt skulle kunna använda och känna igen sig i den. Musikaliskt är den inspirerad av alla melankoliska ballader jag lyssnat på genom åren, så jag valde att arrangera den med piano, sång, stråkar, bas och kör.

Du studerar nu musikproduktionsprogrammet på Musikhögskolan Ingesund. Har det utvecklat ditt skrivande och ditt sätt att närma sig musiken?
– Ja, jag har redan lärt mig mycket jag har nytta av i mitt skapande och producerande. Som till exempel att jobba med samplingar. Jag håller även på att utveckla mina kunskaper om att göra snygg elektronisk pop. På sikt så drömmer jag om att kunna ägna mig åt min musik och min webbshop på heltid.

Förutom att göra musik, så är du även en duktig illustratör och tycker om att skriva berättelser. Varifrån kommer all din kreativitet? 
– Jag är uppvuxen i en kreativ familj med en pappa som målade tavlor och en mamma som var bibliotikarie, och de läste ofta Mumin och andra berättelser för mig och mina syskon när vi var små. När jag var liten var jag väldigt inspirerad av min bror Gustaf, som skrev egna låtar, sjöng och spelade synt i banden Fancy Fashion och Heartbeat Orchestra. Så skapandet har alltid varit en naturlig del av mitt liv. 

Vad händer i höst och vinter för Josefin Berger?
– Förutom den roliga men också rätt intensiva skolan har jag tänkt jobba på mitt första fullängdsalbum, som jag hoppas ha klart till början av sommaren. Jag vill skapa musik som rör sig mellan Depeche Modes mörker och Erasures partykänsla. Även Karin Mys vackra melankoliska musik och Kebus filmiskt episka musik är stora inspirationskällor. Vid sidan av musikskapandet kommer jag även att driva min webbshop, In The Dreaming Garden, där jag säljer produkter och tryck med sagoillustrationer, och förstås göra någon teckning ibland till min sagoblogg, som jag skriver på sporadiskt.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Fem snabba frågor till Göteborgselektronikerna 

Inspirerade av sjuttiotalets elektroniska pionjärer, och med en stor kärlek till synthesizers, gör de musik …