Thursday , July 25 2024
Kille tittar på film

Vilka svenska filmer är de allra bästa?

Om man gör en sökning på nätet efter bästa svenska filmerna, så kommer det upp en massa resultat. Alla har något att säga om detta för att inte tala om hur många olika topplistor det finns. Många av dessa listor innehåller klassiska filmer, med ganska många år på nacken. Det är allt från Körkarlen från 1921 till Utvandrarna från 1970 och allt där emellan. Det är dock inte ett måste att gilla filmer bara för att de gjorts av Ingemar Bergman, fast det är inte fel att ha koll på dem ändå. Du kan se en mängd svenska filmer på Blockbuster om du vill. Där finns både gamla och nya filmer.

Svenska filmer 2021
Som sagt så är det oftast äldre filmer som kommer på tal när man pratar om bästa svenska film. Det är ofta från 1950-1990 som är det som nämns. Men än idag, så görs det ju faktiskt en hel del bra svensk film. Bland svenska filmer som har haft eller ska ha premiär 2021 finns bland annat dessa:

  • Glaciär
  • Tigrar
  • Vitt skräp
  • Tills solen går upp
  • Sune – Uppdrag midsommar
  • Utvandrarna
  • Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
  • Bröllop, begravning och dop – filmen
  • Vinterviken 2021

Dock är det värt att påpeka att av de vi nämnt, så ser vi nya versioner av gamla filmer. Den första Utvandrarna kom 1970 och nu har man gjort en remake av den. Vinterviken var en svensk film som kom ut 1996 och även denna har man valt att göra en ny version av. Sedan, Karl-Bertil! Denna klassiker som alltid visas vid jul. Från början en tecknad kortfilm skapad av Tage Danielsson 1975. Nu har kan valt att blåsa liv i den genom att göra om den till en spelfilm.

Många av de filmer som kommit ut 2021 de kan du se via Blockbuster. Skapa gratis konto idag!

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …