Tjej vilar i en säng

En bra säng – ett måste för bra hälsa

God sömn är en av de viktigaste faktorerna som bidrar till vår hälsa. Vi spenderar en tredjedel av livet i sömn, något som klart visar hur viktig den är för alla människor. Sömn ger oss återhämtning och är otroligt energigivande.

Vad kan hjälpa dig till att ha en god sömn? En passande säng är mer eller mindre ett måste. Att vädra rummet är ytterligare en faktor som påverkar sömnen. En lugn miljö och kanske en bra bok kan onekligen bidra till flera timmars sömn.

Vilken säng ska du välja?
Den viktigaste komponenten för en god sömn är som sagt sängen. Dess utbud är stort och det kan kännas överväldigande att pricka rätt sängram och säng. Idag finns det två huvudsakliga sängtyper som man kan fokusera på – den ställbara -, och kontinentalsängen.

En ställbar modell passar dig som gillar att spendera mer tid i sängen. Kanske tycker du om att äta söndagsfrukost i sägnen eller ta en kopp kaffe. Kanske läser du gärna tidningen på lördagar eller surfar i mobilen. I sådana fall passar en ställbar säng.

Kontinentalsägnen är sängarnas kung. Den tar mycket plats och utmärker sig med sin höga komfort och dubbla madrasser. Gillar du att lyxa till det så är kontinentalsängen ett bra alternativ.

Sovtimmar som gör dig gott
Låt oss säga att du nu valt en bra säng, monterat den och fixat ett fint sovrum. Hur länge ska bör du sova för att må bra? Enligt forskarna, bör en vuxen person sova sex upp till nio timmar per dygn. Avvikelser förekommer beroende på person. Med andra ord är det väldigt individuellt. Vanligtvis brukar man säga att 8 timmar sömn brukar vara hälsosamt för de flesta.

Det är allmänt känt att tonåringar sover längre, något som orsakas av hormonutsöndring. Däremot behöver inte äldre människor lika mycket sömn. Speciellt tydligt märks den förändringar hos lite äldre damer som gått in i klimakteriet.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …