Tuesday , April 23 2024
Tjej, Headphones

Artiklar för musikälskare

Är du en äkta musikälskare som njuter av någon specifik musikstil? Kanske är punk din grej eller så gillar du hårdmetall kombinerad med klassisk musik?

Varianterna är oändliga likaså smakerna. Du är utan tvekan en av många som älskar och finner äkta njutning av toner, musiktexter och kanske till och med någon specifik klädstil som går hand i hand med musiken. Idag finns det gott om olika artiklar som skänker extra glädje åt fansen. Vad sägs om en svart T-shirt med tryck? Eller muggar med tryck. Idag förknippas sådana koppar med tryck med företagsevent och skräddarsydda julklappar. Varför? Jo, oftast beställer företag sådana artiklar och låter företagslogotypen fungera som ett fint tryck. Men tänk ifall ett företag har omfamnat idén om nytänk och låter muggarna med tryck stå för något annat än företagslogotypen? Skulle dem inte fungera bra som budskapsbärare? Och varför skulle det inte passa med musikbudskap? Tänk att få erhålla en mugg med företagets namn kombinerat med namnet på ditt favoritband? Hur coolt hade inte det varit? Idag finns det gott om olika företag som erbjuder tryck och print på muggar, T-shirt och dylikt. Att kombinera den tjänsten med någons specifik musiksmak kan resultera i en riktigt rolig artikel.

Musikens fantastiska värld
Att musiken spelar och har spelat en stor roll för människor är det ingen som tvekar på. Musikens fantastiska och berikande värld har bidragit till så mycket både i vårt moderna samhälle men även för de gångna generationerna.

Musik har stått i fokus i flera hundra år, den har fört samman människor, förmedlat känslor och tankar på ett sofistikerat och vackert sätt. Hur har musiken påverkat oss egentligen? Statistik och forskning säger att den påverkar hjärnan så få andra konstformer gör. Det finns ingen speciell genre som har större påverkan än någon annan. Musikstilen engagerar på likadant sätt.

Själva upplevelsen är givetvis individuell och bygger lyssnarens preferenser. Musik kan skapa minnen som du lätt återvänder till när du hör samma låt. Enligt forskare så påverkar musiken dig starkare ifall den skapar en positiv hjärnaktivitet. Det mäktiga med musiken är att den även kan skapa obehag ifall den inte passar lyssnaren.

Med andra ord är musik ett kraftigt medel som kan påverka människans känslor, välbefinnande och liv.

Dagens musik är lättare att tillgå
Tänk hur lätt det faktiskt är att lyssna på musik i vårt moderna samhälle! Det enda du behöver är en bra internetkoppling för att sätta igång Spotify eller Youtube (bara två exempel på moderna och populära musikkanaler). Idag är musik till sin största del gratis och du kan lyssna på den oavsett var du befinner dig.

Förr i tiden var inte musik något tillgängligt för alla. På 1700, 1800 och 1900-talet var det oftast de rika som kunde unna sig att gå på konsert där levande musik spelades. Den trenden bröts tack vare digitaliseringen. Visserligen var musik lättare att tillgå när radion och TV:n uppfanns men aldrig har det varit simplare att faktiskt lyssna på sitt favoritband än nu. Självklart, finns det än idag både radio och TV där musik spelas men iPod, virtuellt baserade musiksamlingar och andra kanaler är onekligen mer populära.

Musik är till för att njutas oavsett hur du väljer att lyssna på den. Dess positiva påverkan både på vuxna och barn är något som forskats kring under många år. Den tar en stor plats i mångas liv. Tänk att träna utan musik eller sätta dig i badkaret utan att spela någon lugnande låt som gör hela upplevelsen fullkomlig? Ja, musik gör livet komplettare, vackrare och fyllt med fantastiska budskap och melodier. Det blir spännande att se vilka nya stilar som kommer att uppfinnas och sätten vi kan avnjuta dem på.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …