Tuesday , April 23 2024

Gasleben & Electric Friends – Spare Parts For The Offspring

Betyg - 8

8

Tung, mörk och mångfacetterad synthpop 

User Rating: Be the first one !
Gasleben & Electric Friends - Spare Parts For The Offspring
Skivbolag: XenoPhone International

Terminalkapten Gasleben har lagt undan titlarna sedan tiden i Cosmic Overdose, men inte syntarna, och nu har han kommit ut med en platta där de elektriska vännerna Peter Davidson, Anna Öberg och Karin My utgör bandet. Spare Parts For The Offspring heter denna nya skapelse.

Karl Gasleben, eller Ingemar Ljungström som den forne terminalkaptenen egentligen heter, har ett förflutet i Anna Själv Tredje och Cosmic Overdose, som jag än idag tycker är ett av de coolaste synthband vi haft i det här landet. Efter överdosen bildade Gasleben och Dan Söderqvist Twice A Man som fortfarande existerar i allra högsta grad. Låtarna som har hamnat på Spare Parts For The Offspring är skrivna av Gasleben medan sångmelodierna skapats av de som sjunger dem på plattan. Medlemmarna i Electric Friends har liksom Gasleben själv en hel del i bagaget. Peter Davidson har samarbetat med Twice A Man, The Butterfly Effect och Beehive Plains samt gett ut egen ambient instrumentalmusik. Anna Öberg har ett förflutet i Ladomir och har dessutom gett ut tre soloalbum hittills, och Karin My har kommit ut med ett debutalbum titulerat Silence Amygdala, så det finns mycket att botanisera i om ni vill ge er ut på djupet av den här konstellationen. Gasleben & Electric Friends bjuder på åtta låtar på nya plattan och det är tunga, rytmiska, samt vackert melodiska grejer, snyggt producerade och väl värda att lyssna till många gånger. Det händer mycket i musiken, många ljud och stämningar blandas, men detta är mer en mörk popskiva än en experimentell upplevelse. Dock inte så popig att den blir ytlig eller blaskig. Här finns lager att gräva ner sig i om man är på det humöret. Jag tycker även att materialet är väldigt jämnt, men några spår som får synthjärtat att hoppa till lite extra är rockiga ”Some”, vackra ”Someone” samt spännande ”Summer” och mörka ”Sunday” som framförs utan tystnad emellan. Spare Parts For The Offspring är en finfin platta att ägna mycket tid, eftertanke och nöje med.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …