Så har skivbolagen påverkats av samhällets förändringar

För dig som varit med ett tag här på jorden har det förmodligen under en längre period varit en självklarhet att saker som CD-skivor och CD-spelare alltid ska finnas. Detta då dessa två produkter var det enda alternativet då man ville lyssna på musik i hemmet, och det fram tills inte alls så länge sen. Idag ser det dock helt annorlunda ut. I takt med att vårt intresse för det digitala ökar växer även utbudet och tillgängligheten när det kommer till vad man kan göra på nätet. 

Under de senaste åren har det även inneburit ett växande utbud av diverse streamingtjänster, det vill säga även för musik. Detta har såklart påverkat skivbolagsbranschen rätt rejält. Som om det inte vore nog med det har denna bransch även påverkats otroligt hår av den pågående Corona-pandemin och de begränsningar som följt med.

En negativ innebörd av att fånga två flugor i en smäll
Som vi precis nämnde är det ett rent och skärt faktum att skivbolagsbranschen, och även musikbranschen överlag, har haft det rätt tufft under de senaste åren. Framförallt har just skivbolagen och de artister som samarbetar med dessa fått göra rätt omfattande omställningar för att anpassa sig efter den digitala värld vi lever i.

I och med att dagens generationer blir allt mer vana vid att leva online innebär också det att det som inte finns att tillgå online knappt är av intresse. Självklart finns det undantag, men överlag krävs det att man finns att hitta på nätet för att man ska vara med på marknaden. Det gäller då även musik.

Det hör inte längre till vardagen att man går och köper sin favoritskiva i musikaffären, eller att man själv har spelat in ljudet från en konsert på band. Utan nu måste musikernas och bandets låtar och album finnas tillgängliga online för att man på något sätt ska hålla kvar sin plats. Låtarna streamas sen från en digital enhet till våra hörlurar eller högtalare.

Corona slog till
Som om inte denna förändring om att man ständigt måste finnas tillgänglig på nätet så slog även Corona till likt en blixt från himmelen. I början av detta var det inte många som förstod vilken påverkan viruset skulle ha på hela världen. Så här efter ett par år in i pandemin finns det väldigt tydliga tecken på att bland annat musikbranschen fått lida hårt.

I och med att man idag inte är tillåten att ha koncerter, spelningar eller ens knappt umgås med andra människor har alldeles för många band och musiker fått kämpa för sitt liv för att överleva. När hela ens arbete och livsstil begränsas finns det dock inte så mycket att leva på. Detta påverkar även skivbolagen i sig.

Samtidigt har vår tillvaro online öppnat upp en del dörrar då denna värld varken kräver socialt umgänge eller fysisk närvaro för att man ska kunna ta del av någons skapelser. Det är dock inte helt enkelt ändå – den digitala världen innebär en enorm konkurrens där det krävs väldigt mycket för att man ska bli stor och lyckas.  Det finns med andra ord mycket som sätter käppar i hjulet för de som är verksamma inom skivbolagsbranschen.

Fler problem skapar större intresse för lån
Dessa förändringar som vi tvingas genomleva nu skapar inte bara förändringar gällande karriär och arbetsliv. Utan det skapar även otroligt stora förändringar för folks privatekonomi, något som i sin tur påverkar levnadsstandarden. Det är ett faktum att vi befinner oss i en ekonomisk kris som inte liknar så mycket annat.

Detta har i sin tur lett till att allt fler intresserar sig för att låna pengar, antingen på grund av ett akut behov av pengar eller på grund av att det idag är så enkelt att med hjälp av ett lån förbättra sin levnadsstandard och få lite mer svängrum.

Många smarta tjänster
Tack vare digitala låneförmedlare och smarta tjänster som Zmarta är det möjligt att ansöka om såväl privata lån som företagslån, något som exempelvis musiker och band kan göra för att upprätthålla sin business i dessa svåra tider. Här innebär den tillgänglighet som finns online att utbudet och valmöjligheterna både är bättre, större och mer flexibla.

Idag är det i princip möjligt att hitta en riktigt bra lösning för alla som är intresserade av att låna pengar, och det oavsett vad det gäller. Du kan exempelvis bli erbjuden lägre ränta vid amortering, du kan hitta amorteringsfria lån, eller så kan du bli erbjuden lån med riktigt låga avgifter och trygg återbetalning.

Den växande konkurrens som uppstår när världen online blir allt större innebär med andra ord inte bara nackdelar för samhället. Självklart har samtliga förändringar, inte minst under Corona, drabbat olika branscher olika hårt, där vissa verkligen fått lida. Däremot är det även en del positiva utvecklingar som skett, framförallt för de som vill låna. Kraven är hårdare, men möjligheten att hitta en passande lösning även för företagare är större!

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …