Robin Velander – dödsdans och popsnickeri på “Tarantism”

Robin Velander är tillbaka och hans nya singel, ”Tarantism”, är förmodligen det mest hitkänsliga han skrivit hittills. 

Zero Magazine bad Robin berätta om låten:
– Från början tänkte jag, utan några vidare låtidéer eller uppslag, att jag ville göra något som var arrangerat ungefär som den gamla Ankie Bagger-dängan ”Where Were You Last Night”. Ett starkt syntriff och handklapp. Peppigt och väldigt tydligt popsnickeri. Men i samma veva hörde jag The Weeknds album After Hours och blev helt knockad av singlarna ”Blinding Lights” och ”Save Your Tears”. Strax därefter hade jag även en Nitzer Ebb-period och ville skriva något med taktfasta trummor och studsig bas. Till slut satt jag där med helt olika influenser, som jag bestämde mig för att gifta ihop. Slutresultatet blev ”Tarantism”: en skamlös 80-talsflirt toppad med min sedvanliga ”Jag älskar Kent”-krydda.

Robin gav även förklaringen till den lite märkliga låttiteln.
– Det är en ”dans med döden i låtform”, som på sätt och vis är inspirerad av pandemiåret 2020, som ju varit så oerhört präglat av elände. Men själva titeln föddes innan corona. Jag satt och slösurfade på Wikipedia en kväll och kom över en artikel som handlade om ”tarantism”. Det är en sjukdomsföreteelse som fanns i Italien strax efter digerdöden. Man blev sjuk genom att, efter en tid av melankoli, dansa folkdansen tarantella tills man svimmade. Jag blev djupt fascinerad och tänkte ”det här måste bli en låt”. Sagt och gjort. Visserligen en låt med en jäkligt konstig text, men den förmedlar precis vad jag var ute efter och fick därför bli en av singlarna till mitt nya album, Någon slags nåd! 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Robin Velander – Hatets kungarike

På sin nya EP, Hatets kungarike, bjuder Robin Velander på sex vemodiga spår som handlar …