Friday , February 3 2023

Robin Velander – dödsdans och popsnickeri på “Tarantism”

Robin Velander är tillbaka och hans nya singel, ”Tarantism”, är förmodligen det mest hitkänsliga han skrivit hittills. 

Zero Magazine bad Robin berätta om låten:
– Från början tänkte jag, utan några vidare låtidéer eller uppslag, att jag ville göra något som var arrangerat ungefär som den gamla Ankie Bagger-dängan ”Where Were You Last Night”. Ett starkt syntriff och handklapp. Peppigt och väldigt tydligt popsnickeri. Men i samma veva hörde jag The Weeknds album After Hours och blev helt knockad av singlarna ”Blinding Lights” och ”Save Your Tears”. Strax därefter hade jag även en Nitzer Ebb-period och ville skriva något med taktfasta trummor och studsig bas. Till slut satt jag där med helt olika influenser, som jag bestämde mig för att gifta ihop. Slutresultatet blev ”Tarantism”: en skamlös 80-talsflirt toppad med min sedvanliga ”Jag älskar Kent”-krydda.

Robin gav även förklaringen till den lite märkliga låttiteln.
– Det är en ”dans med döden i låtform”, som på sätt och vis är inspirerad av pandemiåret 2020, som ju varit så oerhört präglat av elände. Men själva titeln föddes innan corona. Jag satt och slösurfade på Wikipedia en kväll och kom över en artikel som handlade om ”tarantism”. Det är en sjukdomsföreteelse som fanns i Italien strax efter digerdöden. Man blev sjuk genom att, efter en tid av melankoli, dansa folkdansen tarantella tills man svimmade. Jag blev djupt fascinerad och tänkte ”det här måste bli en låt”. Sagt och gjort. Visserligen en låt med en jäkligt konstig text, men den förmedlar precis vad jag var ute efter och fick därför bli en av singlarna till mitt nya album, Någon slags nåd! 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Robin Velander – Hatets kungarike

På sin nya EP, Hatets kungarike, bjuder Robin Velander på sex vemodiga spår som handlar …