Thursday , December 1 2022

Edwin Rosen – återskapar och uppdaterar NDW-soundet

Gillar du Hubert Kah, Andreas Dorau, Rheingold och Der Plan?

Då finns det all anledning att kolla upp Edwin Rosen, som kallar sin musik ”neueneue deutsche welle”. Jo, du läste rätt. Det är den nya, återskapade och lätt uppdaterande varianten av åttiotalets nya tyska våg. 

Edwin Rosen är bara tjugo år gammal, men lyckas pricka in alla viktiga parametrar. Svala syntljud, en pigg trummaskin, melankoli i mängder och känslofylld sång på tyska. Som pricken över ”i” en cool video som huvudsakligen utspelas i Berlins tunnelbana.

Hans nya låt, ”Leichter/kälter”, har fått mycket positiv kritik i hemlandet Tyskland, där den redan strömmats 1,5 miljoner gånger. Förhoppningsvis ger även Sverige tummen upp. Zero uppmuntrar i alla fall alla musikälskare att lyfta fram det här framtidslöftet! 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Florian Schneider i Kraftwerk är död

Kraftwerkpionjären blev 73 år gammal.