Wednesday , April 17 2024

The KLF – samling online, ny film och troligtvis musik på gång!

Ett av nittiotalets absolut coolaste band var, utan diskussion, The KLF.

Den elektroniska duon, bestående av de båda brittiska konstnärerna och musikerna Bill Drummond och Jimmy Cauty, använde många olika namn (bland annat The Justified Ancients of Mu Mu, The Timelords och The K Foundation) och förvirrade världen med sina underhållande och provocerande upptåg.

Cauty och Drummond gjorde sig, av upphovsrättsliga skäl, till ovänner med ABBA. De begav sig då till Sverige i en gammal polisbil för att tala med Björn Ulvaeus och Benny Andersson. När de inte lyckades få tag i någon av ABBA-gubbarna slutade resan med att de brände en hög exemplar av den omtvistade skivan på en åker utanför Södertälje.

En julafton försökte de bygga en fyra kubikmeter stor kub av ölburkar bredvid parlamentsbyggnaden i London, men när kuben föll ihop av sin egen tyngd åkte de i stället runt i miljonstaden och delade ut ölen till hemlösa.

KLF

Cauty och Drummond gav även ut en bok om hur man får en listetta. I ”The Manual (how to have a number one the easy way)” tipsas det bland annat om att avstå från att göra egen musik och istället sno andras. Det bjuds även på geniala råd som: 

”Först och främst måste du vara pank, barskrapad och allmänt i misär. Den som har fast jobb eller studerar på heltid har inte den tid som måste läggas ner för att bli riktigt hängiven. Om du redan är musiker: sluta omedelbart spela ditt instrument, eller ännu bättre: sälj skräpet! Att sitta och tramsa med portastudios och andra så kallade musikredskap komplicerar och distraherar dig bara från huvuduppgiften.”

Bland Cauty och Drummonds andra meriter kan nämnas att de samarbetade med Röda Arméns kör, åkte elrullstolar på scen och tog med sig en miljon pund och en filmkamera till en liten skotsk ö, där de eldade upp pengarna. Varför? Jo, för att bevisa att konst är pengar och att pengar är konst! 

Men först och främst gjorde The KLF en massa fantastisk musik.

Deras album Chill Out, som gavs ut 1990, anses vara en av historiens viktigaste ambient house-skivor. Det är ett konceptalbum, där temat är en nattlig bilfärd genom den amerikanska sydöstkusten. Suggestiva ljudeffekter varvas med samplingar av bland andra Elvis Presley, Fleetwood Mac, strupsångare och egenproducerad musik. Slutresultatet blir lika hypnotiskt som vackert.

The KLF:s magnum opus, The White Room, släpptes 1991 och genererade fyra fantastiska singlar – ”What Time Is Love?”, “3 a.m. Eternal”, “Last Train to Trancentral” och “Justified and Ancient” – som alla nådde topplaceringar på de europeiska listorna. 

1992 avslutades deras musikkarriär med ett uppträdande på BRIT Awards-galan, där de framförde en thrash metal-version av “3 a.m. Eternal” tillsammans med hardcorepunkarna Extreme Noise Terror. Bill Drummond var iklädd en flygardräkt från andra världskriget och avslutade uppträdandet med att avfyra ett insmugglat maskingevär med lösa skott mot publiken. I efterhand har Drummond avslöjat att ursprungsplanen var att offra ett får på scen, men att veganerna i Extreme Noice Terror vägrade! En röst i högtalarsystemet proklamerade att “The KLF have now left the music business” och att inga fler skivor skulle ges ut under de kommande 23 åren…

Bill Drummond och Jimmy Cauty lämnade musikindustrin, drog tillbaka sin backkatalog från skivbolaget och har sedan dess främst ägnat sig åt att ge ut underhållande böcker. En musikalisk comeback har, minst sagt, verkat osannolik. I en av sina böcker konstaterar Drummond att han efter KLF borde ha bosatt sig i en hydda i Anderna eller åtminstone tagit livet av sig. Då hade KLF varit “a complete and stunning piece”.

Men för en dryg vecka sedan inträffade något oväntat. The KLF gav ut en samling med några av sina största hitlåtar, betitlad Solid State Logik 1, på olika strömningstjänster.

Inte nog med det. Det har även släppts en reunion-film, ”Welcome To The Dark Ages”, som har utflippat innehåll, innehåller en ny version av “Justified and Ancient” med Jarvis Cocker bakom mikrofonen och kan hyras här.

Intressantast av allt – enligt trovärdiga rykten har det satts upp affischer runt om i London, som antyder på att ny musik från The KLF är att vänta under året!

Med två kreativa dårar som Bill Drummond och Jimmy Cauty bakom spakarna kan det bli allt från technopopiga superhits till svårlyssningsbar avantgardetechno. Det är bara att vänta med spänning…

 

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Feuerschwanz – stöper om ”Gimme! Gimme! Gimme!” till humoristisk medeltidsmetal

1979 släppte ABBA discopopsingeln ”Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”, där Agnetha Fältskog med …