Tuesday , April 23 2024
Studio

Musiken en stor del av spelifieringen

Den ständigt växande spelindustrin söker hela tiden nya metoder för att fortsätta ta nya kliv. Här har musiken blivit en allt större roll, tillsammans med den pågående spelifieringen som engagerar fler och fler spelare runt om i världen. Låt oss ta en närmare titt på hur musiken kompletterar implementeringen av spelifiering.

Spelbolagen letar hela tiden efter nya sätt att locka över spelare. Dels har vi sett det med smidigare registreringar och välkomstbonusar som mobilebet bonus för den som spelar på sport. Numera ser vi också faktiska förändringar i själva spelen, med spelifiering och likaså har musiken fått en mer betydande roll.

Vad är spelifiering?
Begreppet spelifiering, som på engelska heter “gamification”, innebär att man adderar spelelement i situationer som vanligtvis inte har det. Inte minst är många bekanta med begreppet innanför skolvärlden där vi sett det bli en motiverande del i utbildningar. Genom att elever klarar av uppgifter får de poäng som de kan använda för att plocka ut belöningar och få förmåner. Spelifiering används också i utbildningsappar som Duolingo, språkappen där du får poäng och klättrar i ranking desto bättre du blir på ett nytt språk.

När det kommer till spelifiering i casinovärlden ser vi att allt fler spel görs till en mer komplett upplevelse, med rollfigurer, rankingsystem och kompletterande inslag av grafiska sekvenser. Spelifiering är till för att engagera och motivera.

Hur musiken kompletterar
Spelutvecklare har kommit till insikten att musiken har en avgörande betydelse för att locka spelare. Utöver spel som dedikeras till stora artister och band som Jimi Hendrix och Guns N’ Roses, strävar man nu efter att kunna erbjuda spelare mer spännande musikstycken.

Nej, i en hård konkurrensmarknad anser man inte längre att det räcker med korta fyndiga jinglar. Idag söker spelutvecklare kompositörer som kan skriva långa musikstycken med genomtänkt dramaturgi, som utöver melodier som sätter sig i huvudet också rymmer vändpunkter, en början, en mitt och ett slut. Ambitionen med mer omfattande musikstycken är, precis som med spelifiering, att håva in spelare och hålla kvar dem.

Det är tydligt att spelbolagen vill kunna erbjuda en helhet som liknar den vi får när vi spelar dator och TV-spel. Spelifieringen och musiken spelar en stor roll i att så ska bli fallet.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …