Tuesday , April 23 2024

Galento Sound Service – Vol 1

Betyg - 8

8

Den galante Galento är tillbaka med ett svartare sound än någonsin tidigare.

User Rating: Be the first one !
Galento Sound Service - Vol 1
Skivbolag: Dreamboat Music

Det är funky och fräscht, avspänt och dansant när Galento Sound Service startar första sidan på maxitolvan Vol 1 med ”What´s Happening”. Andra sidan av skivan innehåller ”Sydney Saturday 73” och ”Bye Bye Bo”.

Galento Sound Service lirar instrumental dansmusik på Vol 1 och det är lätt att tänka sig att man hänger på ett litet mörkt, fuktigt, berusat 70-tals diskotek i New York där alla är coola, sexiga, utmanande klädda som den tidens amerikanska hallickar och helt inställda på att dansa, digga och ligga. Galento Sound Service är en funkmaskin som matar och matar i ”What´s Happening”, drar in lyssnaren i groovet vare sig hen vill det eller inte, och inga toner är i onödan. Det är sparsmakat som tidig funk med James Brown, starkt rytmiskt och det förekommer dubeffekter emellanåt som ger reggaefeeling. Även ”Sydney Saturday 73” startar inbjudande, läckert och lovande, för att sedan leva sitt eget stilistiska retroliv. Det är väldigt snyggt hur Galento Sound Service kan få den här skivan och dess låtar att så omärkligt förena det tidiga 70-talets soul och discoscen med den moderna tidens konster och rytmiska förskjutningar, och visst, jag hade nog gillat plattan ännu mer om låtarna hade sång, men atmosfären den bjuder på, det softa soundet, finliret, den extremt tillbakalutade coolheten och den ledigt melodiösa – för att inte säga rökiga – atmosfär som t.ex. finns i ”Bye Bye Bo” värnar man sig inte gärna emot. Tvärtom, man tar in den och seglar iväg. Tommy Galento Nilsson har skrivit låtarna och det skulle inte förvåna mig om han spanat in åtskilliga blaxploitationfilmer som inspirationsmedel till sin nya musik. Vinylen är i alla fall limiterad till endast 100 ex så spring och köp!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!