Saturday , July 13 2024

OMD: nya versioner av “Enola Gay”, Hot Chip-remix och streamad konsert

I slutet av september 1980 släppte Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) sin femte singel, ”Enola Gay”, som blev deras genombrottslåt och sålde i mer än fem miljoner exemplar världen över. 

Låttiteln anspelar på ett flygplan av typen Boeing B-29 Superfortress, som den 6 augusti 1945 fällde den första atombomben som använts i krigssammanhang. Som kuriosa kan nämnas att Överste Paul Tibbets hade döpt planet ifråga efter sin mor, Enola Gay Tibbets.

OMD:s låtskrivare och musikaliska motor Andy McCluskey förklarar bakgrunden till ”Enola Gay” enligt följande: 

”My fascination with aeroplanes started young. I was particularly fascinated with Second World War aeroplanes, rather than the modern ones. I also had a fascination for warfare, not in a celebratory way but in a sense that I was drawn by the horror of it and the moral dilemma that people were allowed to do things in war that were illegal at times of peace.” 

Han tror att en anledning till låtens stora populäritet är dess lättnynnade syntmelodi: 

”Melodically it is very strong. One of the other elements is that, for people for whom English is not their first language, it’s one of those early OMD songs where there is no sung chorus. The synth melody is the chorus, so even if you can’t speak English you can sing along.”

Nu släpper Orchestral Manoeuvres in the Dark en 12-tums färgad vinylutgåva av ”Enola Gay”  för att fira låtens 40-årsjubileum. 

12-tummaren innehåller två nya versioner av ”Enola Gay”. Den ena är en förlängd mix och den andra en långsam, dramatisk tolkning som lyfter fram nya sidor hos låten.  

Som en bonus har ”Enola Gay” dessutom remixats av Al Doyle i Hot Chip. Doyle närmade sig uppdraget med stor respekt och berömmer originalets popkvaliteter:   

”Getting your hands on the raw material of Enola Gay feels like stealing into hallowed halls. It’s already a perfect song, so this is just a tribute and an homage, made all the more meaningful with the occurrence this year of the 75th anniversary of the atomic bombs on Japan. OMD forever!”

Som om alla dessa trevligheter inte skulle vara nog, så kommer OMD även att bjuda på en livestreamad konsert den 24 oktober. Läs mer här!  

De nya versionerna av ”Enola Gay” finns redan att köpa online. Vinylskivan kommer den 27 november och kan inhandlas här. 

Hot Chip-remixen nedan:

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

OMD planerar en Architecture & Morality-turné i november 2021

1981 släppte Orchestral Manoeuvres in the Dark sitt tredje album, Architecture & Morality, som blev …